• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Шефът на Пирогов стресна цяла България с тези новини

[Oct] 19
11:56 2020
A+ A-
9717 прегледа

Положението е изключително сериозно

Шефът на „Пирогов“ – проф. Асен Балтов стресна цялата страна с новините, които съобщи.

 

Той разкри, че капацитетът на "Пирогов" за приемане на болни от коронавирус, е изчерпан. Проф. Балтов поздрави всичките си колеги по повод празника на лекарите. Според него заедно ще преборят пандемията.

 

"От октомври случаите нараснаха, но това не доведе до мобилизиране на всички колеги, които работят в системата. Виждаме, че има хора които са положителни, има и много, които не могат да бъдат хванати с ПСР тестове. Те са потенциално опасни за цялата система и за всички, които лекуват в момента в болницата", каза той. 

 

"Всички, които работят в ковид отделенията и реанимациите, са много защитени. Те са в нечовешки условия – в скафандри и маски, но са добре защитени, защото са наясно, че са във вирусна среда. Останалите ни колеги, които работят в другите части на болниците, сякаш са се поотпуснали и не взимат достатъчно мерки", каза той. 

 

Според него задължително трябва да има разделение на потоците от хора.  По думите му всички трябва да носят маски, както пациентите, така и лекари и санитари. "Разбира се, няма 100% сигурност, но все пак", добави той.  "В рамките на последната седмица имаме двойно нарастване на случаите, които са приети и излекувани. 68 души лекуваме към момент, като 4 са в реанимация", каза Балтов.

 

"В момента това е максимално изпълненият капацитет. Има още места само в реанимация. За момента не можем да поемем повече пациенти. Ние лекуваме не само пациенти с коронавирус, а и изключително тежкия травматизъм в София и България", обясни шефът на "Пирогов". 

 

"В момента капацитетът ни за коронавирус е запълнен напълно", призна той.  "Лекари имаме. В "Пирогов" има сериозен потенциал от здравни работници, но все пак те са изключително уморени. Това са 6 месеца постоянен труд. Много малко доброволци искат да са част от ковид отделенията", каза Балтов. 

 

По думите му все пак всичко е въпрос на реорганизация и най-вероятно скоро ще се случи откриването на още легла, защото случаите нарастват. Според Балтов в момента локалното ограничение е най-важно. "Виждаме, че в Сливен има бум, както и в Търговище. Проблемите трябва да се решат на местно ниво. Властите там трябва да вземат мерки. Това е отговорното държание, а не някой да им спуска заповед", смята той. 

 

"В Търговище е имало панаир и там е имало много хора, които са контактували помежду си, без никакви ограничения, не е спазвана дистанция и т.н.", заяви Балтов. 

Той отново натърти, че контролът трябва да се засили локално.

 

"Колеги загиват всеки ден, ако ние не защитим себе си, не очаквайте, че медицината, която дори няма изградени лекарства в случая, ще ни спаси", каза той. Проф. Балтов коментира поведението на д-р Атанас Мангъров: "Не е нормално да обикаляш студиата и да казваш, че няма такъв вирус, не е нормално! Той толкова противоречиви становища даде сам – първо искаше масово тестване, сега мисли, че никой не трябва да се тества. Това не е нормално", повтори Балтов по повод гастролите на доц. Мангъров. 

 

Според шефа на "Пирогов" К-19 е един тунингован вирус. "Има някакъв лабораторен принос при този коронавирус. Предните все изчезваха, а този остава", каза той.  Той обаче не се нае да прогнозира кога здравната ни система ще колабира. Източник: https:blitz.bg
Сподели
За автора
Павел Божанов

Модератор на мрежа.бг

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*