• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Създателят на първия хедж фонд в Америка заряза бизнеса, за да преподава

Май 19
14:05 2019
A+ A-
1366 прегледа

Сделки за милиони, променящи се с ежесекундно огромни суми, побъркващо мигане на светлинни табла и неспиращи да звънят телефони – това е само малка част от високоадреналиновия свят, в който живеят водещите световни брокери на Уолстрийт. Милиони икономисти си мечтаят да попаднат поне за няколко часа в рая на финансистите, но малцина имат този изключителен шанс. Един от тях е българин и се казва Йордан Моллов.


Преди повече от 13 години, големите хищници на Уолстройт оценявят неговите умения и качества да борави с цифри и пари, и без колебание го правят част от екипа си. 
Моллов работи в меката на борсовата търговия като анализатор на едни от най-големите хедж фондове - Hound Partners, 3G capital, NYLIM, а безценният опит, натрупан там, допринася неимоверно за успехите на всички компании и дейности, които ръководи и развива в бъдеще.
„Да се задържиш и да бъдеш сред едни от най-добрите на Уолстрийт изисква не само много упоритост, а и непрестанно следене и анализи на ежесекундно променящата се среда на фондовата борса“, споделя в свое интервю финансистът.


Професионалната кариера на Йордан Моллов започва през 2004 г. Завършва бакалавърска степен по международни отношения в SUNY New Paltz, САЩ, а след това придобива диплома за магистър по бизнес администрация от Fordham University, отново в САЩ. Поканен е в стажантската програма към Централата на Oбединените нации (ООН) в Ню Йорк, където преминава обучение в главния офис на нейния тогавашен лидер Кофи Анан. 
Влиза в историята на родната икономика като основател на „Голдън спирит асет мениджмънт“ - първия български хедж фонд на борсата в Америка, насочен към клиенти от Централна и Източна Европа. 
Цялата администрация на фонда е позиционирана в Манхатън, а отговорността за управлението там е делегирана на един от най-добрите експерти от Уолстрийт в търговията с акции, облигации и ценни книжа. Главният брокер на компанията е известен в цял свят авторитет, който инвестира акции главно на американския пазар. 
Компанията специализира върху инвестиции в акции, облигации, суровини, и други финансови инструменти на всички клиенти, които по американските закони са състоятелни. С цената на много упорита работа, ясна визия, безспорен талант и силна воля, Моллов и още двама негови съдружници успяват да изведат „Голдън спирит асет мениджмънт“ сред лидерите на световния инвестиционен пазар.


„Силата ни винаги е била в намирането на новаторски подходи за набиране на клиенти, динамиката на развитие и пробиването на алтернативни пазари“, издава ключа към успешната си кариера финансистът.
Въпреки постиженията на международно ниво и перспективите за кариера на пазарите в Европа и САЩ, Моллов пренася бизнес проектите си на родна земя, като създава водещи компании за инвестиционно посредничество с редица техни регионални офиси на Балканите.
Бизнесът му израства паралелно с тенденциите и иновациите в света на големите пазари. Улавя пулса на международните конкуренти, така, че да бъде в ритъм с тяхната дейност и растеж. И точно в момента, когато достига връх на кариерата си, Моллов сменя рязко посоката, решавайки да се преориентира към съвсем различна дейност – на преподавател. Защо го прави?


„Навсякъде разчитаме на кадри, израснали в българския офис, което дава възможност на трудолюбивите и усърдните да се развиват. Много от младите ни хора натрупаха ценен опит от проверките на местни и чуждестранни институции, които ние минахме успешно. Научихме се, че глобалната експозиция носи не само привилегии, но и отговорности и задължения, главно свързани с местните юрисдикции и установени правила, а също и с местните нрави. Това е само малка част от предизвикателствата, с които се сблъскваме“, обяснява опита си в обучението на млади кадри Моллов.
Топ финансистът преподава две нови за учебните програми у нас специалности - Стратегии и Е-business в Нов български университет, Стопанска академия „Димитър Ценов“ – Свищов, Университета по библиотекознание и информационни технологии. Изнася лекции като гост – преподавател в Бургаския и Варненския свободни университети.


Немалка част от времето му е посветена и на благотворителна дейност, а компаниите, които до момента ръководи, както и десетките му клиенти, са поверени в ръцете на съдружниците му.

Сподели
За автора
Павел Божанов

Модератор на мрежа.бг

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*