• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Русия започва тестовете върху хора на ваксина против коронавирус

[Apr] 08
14:24 2020
A+ A-
4551 прегледа

В Русия вече започва тестването върху хора на ваксината против коронавирус. Директорът на голям руски изследователски център съобщи на Путин, лаборатория е в готовост да започне тестовете на експериментални ваксини още през месец юни.

Ринат Максютов, който е начело на държавния център “Вектор”, съобщи по време на съвещание с президента с директорите на главните руски изследователски центрове, че се планира първият етап на тестовете да започне на 29 юни. В него ще участват 180 доброволци.

Максютова заяви, че групите от доброволци вече са сформирани от общо 300 кандидатури. Неговата лаборатория, която се намира недалеч от Новосибирск, е разработила прототипи на ваксини на базата на шест технологични платформи.

В момента се осъществяват тестове върху мишки, зайци и други животни. До края на този месец ще бъде определен най-перспективният прототип на ваксината. До 22 юни ще се провеждат предклинични изследвания, непосредствено преди започване на тестовете с хора. Още през май е възможно да започнат тестовете с хора, ако министерството на здравеопазването разреши.

Ръководителят на лабораторията в Новосибирск подчерта, че тя разполага с технологии за ваксини за други болести, на базата на които е възможно да се създаде ваксина срещу коронавируса.

Той допълни, че са започнали и изследвания на над 30 регистрирани противовирусни препарати за определяне на тяхната активност към коронавируса.

Два препарата са с положителни резултати. Изследванията на други 22  препарата с антивирусна активност трябва да приключат до 10 април.

Сподели
За автора
Павел Божанов

Модератор на мрежа.бг

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*