• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Румънски учени хвърлиха бомбата: Формулата за ваксина срещу COVID-19 е у нас!

Юли 01
04:00 2020
A+ A-
11562 прегледа
Центърът "ОнкоДжен" в румънския град Тимишоара и Медицинският институт "Кантакузино" са получили финансиране на стойност 3,5 милиона леи за откриване на ваксина срещу SARS-COV2, съобщава румънската телевизия Про ТеВе, цитирана от БТА.

Учените твърдят, че вече разполагат с формулата на химическото съединение на ваксината. След като бъде проверена лабораторно, ще започнат и тестовете - първо с животни, а след това и с хора.

Така Румъния става една от малкото страни в света, която има работен вариант на подобен серум и ако всичко премине добре, след една година ваксината може да бъде на пазара, посочва телевизията. Проектът е партньорски за двата изследователски центъра и трябва да бъде осъществен през следващите 18 месеца.

Според учените това време е достатъчно за всички изследвания и необходими изпитания за разработването на ваксина срещу новия коронавирус.

Д-р Вирджил Паунеску от центъра "ОнкоДжен" каза, ваксината е готова и в момента, но първо трябва да премине през три фази на изпитания, които предполагат и тестове с хора. Приемането ѝ ще бъде по капков път. "ОнкоДжен" е първият център за генетична терапия в Румъния и работи в рамките на Окръжната болница за спешна помощ в Тимишоара. Сумата, която е отпусната от министерството на развитието и науката, покрива само част от разходите за разработване на ваксината.

Учените ще имат нужда и от друго финансиране, което се надяват, че ще получат в течение на времето, отбелязва Про ТеВе. Лабораториите на института "Кантакузино" пък са единствените в страната, където могат да направени изпитания с животни и след това с хора, ако прототипът бъде утвърден.


"ОнкоДжен" е единственият център в Източна Европа, който е включен в списъка на Световната здравна организация на провеждащите тестове за ваксина срещу новия коронавирус, посочва румънската телевизия.Източник: https:novini.bg
Сподели
За автора
Павел Божанов

Модератор на мрежа.бг

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*