• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Разсрочват екоданък за общини, за да не вдигат много такса смет

[Dec] 06
21:45 2019
A+ A-
14391 прегледа

Вместо догодина той ще се вдигне до 95 лв. през 2022-а

Екоданъкът за общините, който догодина трябва да се вдигне от 57 на 95 лв. за тон, да бъде разсрочен на три пъти до 2022 г. Този вариант ще предложи Министерството на околната среда и водите на Националното сдружение на общините (НСОРБ), каза ресорният министър Нено Димов на среща с групата на “Обединени патриоти” в парламента в петък.

Това са отчисленията, които плащат за депониране на отпадъци. Вдигането им се отлага до цялостното изграждане на инфраструктура за сепариране и компостиране. В противен случай заради рязкото покачване е възможно да се вдигне такса смет за почти всички общини.

Целта на таксата е да се насърчат общините да намалят количествата на отпадъците, които депонират, чрез въвеждане на разделно събиране, за да се рециклират след това, както и да се изградят инсталации. Още през 2013 г. е предвидено през 2020 г. плащанията да са 95 лв. на тон. Голямата разлика между сегашния размер от 57 лв. е заради намалението на отчисленията през 2017 г. по настояване на НСОРБ.

“Предвидено беше до 2020 г. да бъдат изградени планираните съоръжения за третиране на отпадъци. Вече има 53 регионални депа, но, за съжаление, има забавяне на някои компостиращи и сепариращи инсталации”, отбеляза Димов. Той припомни, че за общините, които изпълняват целите, отчисленията ще се намаляват с по 50%.

По предварителна информация от Изпълнителната агенция по околна среда за 2018 г. 38 общини рециклират огпадъците, а 195 са ограничили депонираните биоразградими отпадъци.Източник: https:www.24chasa.bg
Сподели
За автора
Administrator

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*