• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Промяна в закона вдига цените на жилищата

[Apr] 06
17:01 2021
A+ A-
2583 прегледа

Промяната ще доведе до скок в цените на жилища у нас

Цените на жилищата ще се вдигнат до месеци.

Очаква се поскъпването на новите жилища у нас, което ще е в размер на една трета. То ще стане факт заради нова наредба, която влезе в сила у нас през март месец идната година.

С нея се въвеждат изисквания за достъпност и универсален дизайн на сградите. Целта е да се осигури по-лесен достъп на хората с увреждания до жилищните блокове у нас.

От Националната асоциация на строителните предприемачи са категорични, че с наредбата се ограничава възможността да се проектират по-малко апартаменти.

В нея е записано, че всеки апартамент в нова многофамилна жилищна сграда трябва да отговаря на изискванията за човек с увреждания.


Това ще доведе до повече общи части в сградите, до по-големи коридори, тераси, бани и тоалетни в жилищата.

Терасите да бъдат с минимални размери 1,50 м на 1,50 м. Всяка от тях трябва да е на едно ниво със стаята, която води до нея, за да може човек с инвалидна количка да се придвижи.

Минималната широчина на входната врата на жилището да бъде 1 метър, а на вътрешните (интериорни) врати - минимум 80 см, според изискванията на наредбата.

Има изискване и за размера на тоалетната отново с цел улеснения на хората с увреждания – те трябва да са 1,50 метра на 1,50 метра, което означава една голяма баня с тоалетна.

В случай, че се правят основни ремонти, преустройства и промяна на предназначението на имоти, помещенията също трябва да се пригодят към новата наредба. В голяма част от случаите това ще бъде невъзможно, пише Pariteni.bg

 
Сподели
За автора
Павел Божанов

Модератор на мрежа.бг

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*