• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Проф. Христова: Вървим към това антителата да бъдат признати за зелен сертификат

Ноември 05
11:40 2021
A+ A-
12054 прегледа
Положението е под контрол, сериозно е, но в последните 5 дни има намаление в базовото репродуктивно число. Беше над 1,4, вече е 1,2. Това е свързано с броя лица, които един болен заразява. Това обясни пред България Он Ер директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. 

Тя е категорична, че "зеленият сертификат" действа. В същото време Делта плюс започва все повече да навлиза в страната.

"3,5% от пробите са положителни за Делта плюс, седмица по-рано нямаше нито един случай в страната. Той се разпространяване с 10-15% по-лесно и очакванията са случаите да се увеличат. Няма описани случаи той да протича по-тежко или да заобикаля ваксините", уточни проф. Христова.

След въвеждането на "зеления сертификат" у нас все по-често се повдига въпросът такъв да се издава и на хора, които са преболедували и имат антитела. 

"В момента заседават експертни съвети и е въпрос на дни да се проведе дебат по въпроса. По-скоро се върви към това антителата да бъдат признати за "зелен сертификат". Но това ще става при определи нива на неутрализиращите антитела.

За нас темата е актуална, защото голяма част от хората са извън системата, в Европа заболелите са по-дисциплинирани и се тестват официално", заяви директорът на НЦЗПБ.

Тя очерта като основен дебат през следващите дни определянето на праг, при който да се признават антителата - колко пъти над нормата при неутрализиращите или какъв процент на инхибиция ще се въведе.

При много ваксинирани в началото на годината защитата започва да намалява. Затова и проф. Христова препоръчва поставянето на бустерна доза.

"Сега е моментът за бустерната доза, предвид че сме в разгара на четвъртата вълна. Няма проблем бустерната доза да бъде с друга ваксина, различна от първите поставени. Към момента е разрешена тази на Pfizer за трета доза, но и на Moderna вече има разрешение от европейския регулаторен орган. И двете ваксини са високоефективни.

Изследванията показват, че има много високо покачване и на клетъчния имунен отговор", разясни проф. Христова.

Директорът на НЦЗПБ добави, че няма групи хора със заболявания, при които ваксините да са противопоказни. 

"Противопоказанията са само за хората с алергии към някоя съставка на ваксината, но те могат да приемат медикаменти няколко дни преди имунизацията, за да нямат проблем. 

При пациенти с онкозаболявания има опасност да няма достатъчно добър отговор към ваксината, но не и реакция към самата ваксина. А хората с автоимунни заболявания е задължително да се ваксинират, защото могат по-лесно да се разболеят и да прекарат коронавируса по-тежко", разясни експертът.
Сподели
За автора
Lisa Stoilova

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*