• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Получаваме третия ресор по бюджет в ЕС (Обзор)

Септ. 10
22:00 2019
A+ A-
11685 прегледа

Ресорът “Иновации и младеж” е поверен на българската еврокомисарка Мария Габриел от новата председателка на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

“Досега Мария Габриел работи с всеотдайност в ресора на цифровите технологии, а отсега нататък ще създава перспективи за новите поколения”, заяви Фон дер Лайен при представянето в Брюксел във вторник. Тя подчерта, че заради изключителната работа на Габриел в предишната Еврокомисия сега е логично тя да поеме въпросите за младежта и иновациите, които стоят в основата на икономическия успех. “Това са най-успешните европейски политики, носят огромна отговорност. Познавам Габриел като много способен човек, с голяма решимост”, добави Фон дер Лайен.

В новия ресор на българката са обединени предишни два - иновации и образование. Той е третият по ресурс в ЕС след земеделието и кохезионната политика.

Мария Габриел ще отговаря също за културата и спорта.

“Много голяма и смела амбиция - високо в дневния ред на ЕС да стоят иновациите и младите хора, това е признание за България”, заяви Мария Габриел пред журналисти в Брюксел. Тя поздрави Урсула фон дер Лайен за смелостта

да обедини под

една шапка

т.нар. златен

триъгълник - наука, бизнес и образование.

“За мене беше важно новият ресор да бъде голяма част от нещата, които сме успели да свършим в цифровизацията”, добави Мария Габриел.

В писма до всеки член на екипа си Фон дер Лайен разкрива какво точно очаква от всеки еврокомисар. В посланието до Мария Габриел тя отбелязва, че младите хора са най-добрата инвестиция в бъдещето. “Образованието, научните изследвания и иновациите ще бъдат ключови за нашата конкурентоспособност и способността ни да водим в прехода към чиста икономика и в новата цифрова ера”, пише председателката на ЕК.

Тя пояснява, че в следващите пет години задачата пред Габриел ще бъде да използва възможностите на ЕС, така че образованието, научните изследвания и иновациите да помагат за постигането на набелязаните цели. “Трябва да осигурите бързо споразумение и пълно прилагане на бъдещата програма “Хоризонт Европа”, като работите с държавите от ЕС, изследователската общност, гражданското общество и останалите еврокомисари”, се посочва в писмото. Програмата за научни изследвания и иновации “Хоризонт Европа”, досега “Хоризонт 2020”, която е основен приоритет на ЕС, минава изцяло под ръководството на Габриел. Тя включва както финансирането на киберсигурността, така и на суперкомпютрите, и на дигиталните хъбове.

“Трябва да подкрепите целта за утрояване на програмата “Еразъм +” (до 45 млрд. евро - б.р.) в следващия бюджет на ЕС, подчертава още Фон дер Лайен. Постигането на бързо споразумение по програмата е от съществено значение, за да може всички получатели на средства да се възползват максимално от възможностите, давани от ЕС, се отбелязва в писмото.

Фон дер Лайен призовава Габриел да ръководи работата по обособяването на Европейското образователно пространство до 2025 г., в тясно сътрудничество с местните и националните власти. Очаква се тези усилия да подобрят достъпа до качествено образование и да улеснят движението на учащите в ЕС. Новоизбраният председател на ЕК предлага съставянето на мрежи сред европейските университети, което да даде възможност на студентите да получат образователна степен чрез съчетаване на обучение в няколко европейски държави и да допринесат за международния образ и конкурентоспособността на висшите училища.

“Бих желала

да се насочите

към цифровата

грамотност

и образованието, за да бъде преодоляна пропастта в цифровите умения. Трябва да се насочите към осъвременяването на плана за действие в областта на цифровото образование и да потърсите възможност как да увеличим онлайн курсовете. Трябва също да оцените как да помогнете за повишаване на осведомеността от ранна възраст за дезинформацията и други онлайн заплахи”, пише Фон дер Лайен. На Габриел е поверена и програмата “Творческа Европа”. “Трябва да разработите допълнителни начини Европа да запази и защитава културното си наследство, особено с използването на цифровите технологии”, заръчва ѝ още шефката на ЕК.

Ресорът “Иновации и младеж”, който получи българската еврокомисарка Мария Габриел, е стратегически за ЕС. Това бе първият коментар за ресора на Габриел, направен от българското правителство.

Габриел ще отговаря за иновациите, за концепцията за европейски университет, реално за един от най-важните ресори за ЕС, каза зам.-министърката на образованието Деница Сачева. Тя също води такива ресори в българското правителство. При Габриел са двете най-големи програми “Хоризонт” и “Еразъм +”, с общ бюджет 100 милиарда евро, допълни Сачева. “Неслучайно това са двете програми, в които Великобритания иска да остане и след Брекзит”, посочи тя. Програмата - “Хоризонт Европа” пък ще финансира реално всички проекти в областта на суперкомпютрите и киберсигурността.

Ресорът се покрива и с приоритетите на българското правителство, каза още тя. България настояваше за повече връзки между Западна и Източна Европа, а програмата “Еразъм” ще позволи точно това - повече младежи от Запада да пътуват на Изток, каза Сачева.

Освен това образованието бе изведено като стратегически приоритет на ЕС с решение на съвета по време на българското председателство, обясни още Сачева. Тогава бе решено и създаването на общо образователно пространство.

Ресорът “Иновации и младеж” е значим, каза президентът Румен Радев. “Не ги меря с това колко средства ще разпределят. Европа има амбицията да бъде водещ фактор на световната сцена. Това не може да се получи без иновации и без активното участие и работа с младежта на Европа. Очаквам България да има активна роля в този ресор. Той е важен”, обясни държавният глава.

“Ресорът на Габриел безспорно е значим в рамките на общия бюджет на ЕС - това е третият по ресурс ресор. Но в сравнение с първи възможности за България - върховен представител по външна политика, земеделие, това безспорно е по-слаб ресор за нас, коментира пък зам.-шефката на БСП Деница Златева. България е на предпоследно място сред държавите - членки по внедряване на иновации, по публичен ресурс и дано ресорът доведе до приоритетно използване на тези средства и за българската наука. Много е важно този ресор да бъде изпълнен със съдържание и да има конкретни ползи за България, допълни тя.

Представената от Фон дер Лайен във вторник нова Еврокомисия има различна структура и ресорите в нея са преструктурирани по различен начин, което отговаря на приоритетите и вижданията на новата ръководителка на изпълнителната власт в Европа.

“Искам тази комисия да бъде гъвкава и модерна, да бъда председател на колегиум, който се вслушва в Европа и желанията на европейските граждани”, обяви германката при обявяването на екипа си. Председателката на ЕК се закани да намали бумащината, но да разшири демокрацията и да даде повече възможности на обикновените хора да вземат участие в решенията, които се обсъждат в Брюксел.

Комисията ще се състои от осем заместник-председатели, трима от които са определени като изпълнителни заместник-председатели, тъй като, освен че ще са еврокомисари, ще отговарят и за някоя от трите основни теми в дневния ред на новоизбраната председателка.

Изпълнителният заместник-председател Франс Тимерманс ще съгласува работата по Европейския зелен пакт. Той ще отговаря и за политиката за борба с измененията в околната среда. Изпълнителният заместник-председател Маргрете Вестагер ще съгласува цялата програма за подготвеност на Европа за цифровата ера и ще бъде комисар по въпросите на конкуренцията. Мария Габриел ще работи под нейно пряко ръководство.

Изпълнителният заместник-председател Валдис Домбровскис ще съгласува работата в областта на икономиката в интерес на хората и ще бъде комисар за финансовите услуги. Той е най-високопоставеният източноевропеец в новия екип. Изпълнителните заместник-председатели ще работят в тясно сътрудничество със съответните генерални дирекции в ЕК.

Сред останалите петима зам.-председатели регионът на Централна и Източна Европа е представен от още трима комисари - чехкинята Вера Йоурова, словака Марош Шефчович и хърватката Дубравка Шуица. В ръководната осмица са още избраният по-рано за върховен представител за външната политика и сигурността - испанецът Жозеп Борел, както и гъркът Маргаритис Схинас.

Разпределението на ресорите на останалите - виж в инфографиката.

При избора на членовете от екипа си Урсула фон дер Лайен е спазила половия паритет. Сред еврокомисарите има 14 мъже и 13 жени. 8 от тях са от предишния състав на ЕК. Предстои новите членове на Еврокомисията да бъдат изслушани от комисиите на Европарламента и да бъдат гласувани в пленарна зала на 23 октомври. Комисията ще започне работа на 1 ноември.Източник: https:www.24chasa.bg
Сподели
За автора
Administrator

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*