• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

"Политика": Сърбия и Западните Балкани са изпуснали момента на разширяването на ЕС

Септ. 12
10:55 2019
A+ A-
3813 прегледа

Генералният секретар на „Европейското движение в Сърбия“ Сузана Грубешич смята, че Сърбия и регионът са изпуснали момента на разширяването на ЕС и припомня, че след присъединяването на Хърватия през 2013 година няма да има ново разширяване в течение на много години, пише белградският ежедневник „Политика“, цитиран от "Фокус".

„Бившият европейски комисар по разширяването Оли Рен казваше „уловете моментума“, но ние не успяхме да го направим, да използваме голямото разширяване през 2004-та година, след това Румъния и България и накрая Хърватия през 2013 година“, подчерта политикът на конференцията „Пет години преговори: Колко далеч от членство в ЕС е Сърбия“.

В коментар за новия състав на Европейската комисия, както и за избора на Жозеп Борел за нов ръководител на европейската дипломация, Грубешич отбеляза, че те ще трябва да възприемат позициите на общата външна политика и политиката на сигурност на ЕС.

Що се касае до преговорите между Белград и Прищина, лидерът на „Европейското движение“ заяви, че не може да се каже предварително каква ще бъде формата на този диалог, ако изобщо бъде възобновен и посочи възможността за назначаване на специален пратеник, по пример на САЩ.

Тя смята, че, когато на предишната среща на върха на ЕС през юни, когато Северна Македония и Албания не получиха дата за преговори, Черна гора не отвори глава, докато Сърбия отвори само една, а Босна не получи статут на кандидат, съобщение, Брюксел е изпратил послание до региона на Западните Балкани.

„За петте години от отварянето на преговорния процес важи това, което казах, а то е „бързаме бавно“, но изглежда, че сега всички се движат с това темпо – и Брюксел, и ние“, заяви Грубешич.

По нейните думи, Сърбия и Черна гора са в най-добра ситуация, когато става въпрос за присъединяване към ЕС.

Политикът добавя, че преговорният процес не е технически, а по-скоро става въпрос за политически процес, който преди всичко се диктува от Брюксел.

„Тази динамика за отваряне на преговори, чийто успех се измерва с динамиката на затваряне, вероятно пасва на всички“, заключи Грубешич.

Вицепрезидентът на Европейското движение в Сърбия Владимир Меджак засегна аспекта за изпълнение на необходимите критерии по европейския път, като каза, че решението на косовския въпрос и връзката на Сърбия с Руската Федерация не са единствените „препъни камъни“ за интеграцията в ЕС.

„Възможно е Косово (КиМ) и Русия да бъдат бариери пред ЕС, ако всичко останало бъде разрешено. Какво общо има КиМ със Общия закон за безопасност на продуктите? Защо от години не е приет регламентът за безопасност на играчките? Политическият въпрос е, че Сърбия няма да влезе, докато не разреши косовския въпрос, но Сърбия също няма да е готова за влизане, докато не изпълни критериите. Нека първо приключим всичко, а след това ще решим проблема с Косово“, каза Меджак.

Програмният директор на Центъра за европейски политики Милена Лазаревич смята, че е положително, че всеки член на Комисията не представя възгледите на своята страна на произход, а политиката на Европейския съюз.

По отношение на разширяването на ЕС тя каза, че в Сърбия няма истински ангажимент да се трансформира обществото и държавата и попита защо е по-важно властите да се справят с исканията отвън, а не с местните проблеми в обществото.

Тя смята, че днес Сърбия не може да влезе в ЕС по начина, по който влязоха Хърватия, България и Румъния.

„Днес за разширение се преговаря повече и по друг начин. Мисля, че ще се говори за разширяването и процеса, но не и за действително разширяване на ЕС, защото това вече не е политически привлекателна тема за политиците и техните избиратели в страните от ЕС“, каза експертът.

Тя добави, че страните, които са в процес на присъединяване, би трябвало да се съсредоточат върху интегрирането в „мейнстрийма“ на европейската политика, да следват неговото политическо развитие и онова, което е във фокуса, „тъй като, според мен, традиционният начин на разширяване, какъвто го познаваме, е завършен, става въпрос за влак, който вече е напуснал гарата“.

Сърджан Майсторович от Центъра за европейска политика заяви, че не е реално Сърбия да стане член на ЕС до 2025 година, но все пак оставя теоретична възможност това да се случи.

„Процесът на интеграция на Сърбия в ЕС ще бъде изучаван в теорията на политическата наука, тъй като от самото начало е натоварен с тежки политически въпроси“, подчерта експертът, като добави, че отварянето на една глава през тази година говори за това, че Сърбия не е готова да отвори повече глави.

Той казва, че дигитализацията, зелената икономика и устойчивостта са част от платформата на новата Европейска комисия, която говори много за интереса на гражданите на ЕС и за това колко е далеч Сърбия, която разглежда въпроси от XIX век и гранични въпроси.

„Урсула фон дер Лайен предлага да се създаде всеобхватен механизъм за зачитане на върховенството на закона и в страните от ЕС, защото виждаме, че и в тези страни има проблеми. Това ще бъде условие над всички условия и за нашите страни по пътя към ЕС“, завърши той на конференцията на ЕЗБ - Пет години преговори: Колко далеч е Сърбия от членството в ЕС?“.Източник: https:www.24chasa.bg
Сподели
За автора
Administrator

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*