• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Почина най-възрастният мъж в света!

Юли 01
08:00 2020
A+ A-
12669 прегледа

Почина румънецът, който бе провъзгласен за най-възрастния мъж в света, съобщава информационният сайт Зиаре, цитиран от БТА.

Думитру Команеску от Букурещ бе на 111 години и 231 дни.


На 29 май той бе провъзгласен за най-възрастния мъж в света според Книгата на световните рекорди на Гинес.

Думитру Команеску е роден на 8 ноември 1908 г. в окръг Прахова. По професия е бил инженер агроном. Един от любопитните факти в неговия живот е, че на 86-годишна възраст се класира на пето място в страната на конкурс за земеделски експерти, което му позволява да продължи да работи по специалността си.

Думитру Команеску бе "човекът-история". Любител на математиката, но запален по растенията - страст, която го отвежда към професията на инженер агроном. Той стои зад усилията за осигуряване на хляб за населението по време на Втората световна война. Работил е със страст в продължение на повече от 70 години, водил е балансиран живот, винаги заобиколен от семейството. Оцеля и насърчаваше всички по време на пандемията, но сега ще пее своите така любими романси и ще рецитира поезия само на ангелите", отбелязва букурещката община в прессъобщение за кончината на дълголетника.

Според Команеску тайната на неговото дълголетие е обичта на семейството му - синовете, тримата внуци и двамата правнуци. На 24 юни патриархът на Румънската православна църква Даниел награди Команеску с най-високото отличие, присъждано на мирянин - Патриаршески кръст, за продължителната му и ползотворна работа в полза на църквата и обществото.

Думитру Команеску бе награден и от кмета на Букурещ Габриела Фиря в рамките на проект "Стогодишни животи" със сумата от 5000 леи и почетен медал за приноса му за развитието на община Букурещ.  Източник: https:novini.bg
  Сподели
  За автора
  Павел Божанов

  Модератор на мрежа.бг

  Свързани публикации
  Коментари
  Подреди по
   Добави коментар 
  Име*
  Съобщение*
  Капча*