• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

По-висока втора пенсия: Възможно ли е?

Ноември 08
19:35 2020
A+ A-
6027 прегледа

Ще се увеличи ли втората пенсия?

Каква доходност имат пенсионните фондове? Този въпрос вълнува не само бъдещите пенсионери, но и всеки човек в трудоспособна възраст, който се осигурява за втора пенсия. 
 За периода от септември 2018 г. до септември 2020 г. е отчетена положителна доходност в 7 от 9 пенсионни фонда, в които държим парите си за втора пенсия. Това отчитат данните на Комисията за финансов надзор.

Доходността на тези фондове варира от 0,11% до 3%. Това е категоричен признак, че те са се справили с кризата на капиталовите пазари, която предизвика пандемията от коронавирус.

При останали двата фонда доходността е отрицателна и е съответно 0,09 и 0,56%. 

С най-висока доходност е универсалният пенсионен фонд "Топлина" -  3,06% на годишна. УПФ "Съгласие" и УПФ "ЦКБ-Сила" се нареждат на второ и трето място съответно с 2,24% и 2,19%.

С положителна доходност са и останалите универсални фондове - УПФ "ДСК-Родина" (1,34%, "УПФ - Бъдеще" (0,9%), "Eн Ен УПФ" (0,16%) и УПФ "Доверие" (0,11%).

С отрицателна доходност са приключи периода други два пенсионни фонда - "ЗУПФ Алианц България" (-0,09%) и УПФ "ПОИ" (-0,56%.)
Към средата на тази година партиди за втора пенсия имат над 3,8 млн.осигурени.

Подобна е ситуацията и при фондовете за трета пенсия. Доброволните фондове, в които гражданите внасят средства за трета пенсия, са с положителна доходност, която е отчетена при 7 от дружествата. Само две са с отрицателна доходност.

Над 642 000 българи се осигуряват в тях. Доходността е важен показател. Тя е в пряка зависимост не само от вида активи, в които са инвестирани акумулираните средства, но и от тенденциите на съответните пазари, пише pariteni.bg.

Сподели
За автора
Павел Божанов

Модератор на мрежа.бг

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*