• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

НСИ съобщи много лоши новини

Август 11
10:45 2020
A+ A-
15498 прегледа

Общият оборот в търговията на дребно през юни намалява с 18,1%

От Националния статистически институт (НСИ) съобщиха много лоши новини.

 

От там разкриват, че българинът продължава да ограничава разходите си, при все, че всички магазини и заведения вече са отворени.

 

През месец юни продажбите на дрехи, обувки и кожени изделия в магазините са били с 27,4% по-малко в сравнение със същия месец на миналата година, обявиха от НСИ. 

Търговията на дребно с компютри, лаптопи, таблети и мобилни телефони се е свила с 20,1% на годишна база, пише „Труд“.

 

Общият оборот в търговията на дребно през юни намалява с 18,1% спрямо същия месец на миналата година. Това нарежда България на първо място сред страните от ЕС по свиване на продажбите.

 

Най-близо до нас е Малта, където спадът в оборотите е с 8,4%. След това са Люксембург (-7,7%) и Португалия (-6,3%). В повечето страни от ЕС през юни има ръст в търговията на дребно, като средното увеличение за Общността е с 1,3% на годишна база. Най-голям е ръстът в продажбите в Ирландия (+10,2%), Естония (+6,6%) и Дания (+6,5%).

 

Оказва се, че докато в повечето страни от ЕС оборотите нарастват, докато у нас кризата се задълбочава. Общо за страните от ЕС продажбите на дрехи и обувки намаляват с 25,7%, което е близо до спада в България. Но свиването в търговията на дребно с компютри и мобилни телефони в ЕС е само с 6%, или над три пъти по-малко, отколкото у нас.

 

Свиването на оборота при търговията на дребно с автомобилни горива в България е с 24,6%, при 12,7% средно за страните от ЕС. Дори при продажбите на храни, напитки и цигари у нас има голям спад - с 20,6%, при увеличение с 0,7% средно за страните от ЕС.

 

Това намаление се дължи на липсата на чужденци в курортите. Ръст в оборота в страната на годишна база има само в онлайн продажбите – с 35,5%, при средно увеличение с 25,4% за ЕС. Все пак има признаци за подобрение на ситуацията в страната. През юни спрямо предходния месец нарастват продажбите на дрехи и обувки (с 60,4%), на компютри и мобилни телефони (+4,9%) и на битова техника и мебели (+4,6%).Източник: https:blitz.bg
Сподели
За автора
Павел Божанов

Модератор на мрежа.бг

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*