• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Ново начало за Кремиковци

Февр. 21
19:56 2019
A+ A-
3651 прегледа

Половин век след като най-големият металургичен комбинат в България – Кремиковци, отвори врати, той е на прага на своя ренесанс. По време на прехода той бе приватизиран, но не след дълго банкрутира. Заводът бе и основният виновник за замърсяването на въздуха над София. През последните годините бяха направени инвестиции в рехабилитацията на мощностите за производство на стомана и електроенергия. Прекратена беше работата на доменните пещи и коксохимическото производство, като мощностите им са демонтирани и продадени. Част от територията на комбината е рекултивирана и облагородена. В края на 2015 г. Кремиковци премина в ръцете на Първа инвестиционна банка, като банката обяви своите планове да намери чуждестранен инвеститор за терените му.

Почти три години бяха необходими на банката, за да изпълни своето обещание. В края на 2018 г. тя подписа споразумение с австрийският гигант SORAVIA, който посредством свое дъщерно дружество придоби 40% от терена на Кремиковци.

Собственикът на SORAVIA Хано Соравия подчертава в свое интервю, че са се спрели на Кремиковци поради добрите инфраструктурни дадености на терена. Той акцентира върху това, че е уникален терен, поради това че е бивш индустриален район, който има напълно развита, независимо функционираща инфраструктура, включително железопътни линии, пътища, електропреносна и разпределителна мрежа, тръбопровод за природен газ, водопровод и канализация. Плановете за терена на Кремиковци са да бъдат привлечени в този район индустриални, логистични, търговски и инфраструктурни компании, за да може да се даде на региона нов икономически тласък и да се създадат нови работни места.

След сделката печалбата на Fibank скочи до 157 млн. лв., като отбеляза ръст за 2018 година от 83.3%. Въпреки тригодишното чакане, банката определено се намира в печеливша позиция, тъй като развитието на бизнеса в района ще повиши търсенето и стойността и на останалите 60% от терена на металургичния комбинат, които могат да донесат допълнителни печалби в следващите години.

SORAVIA са международна компания с над 30-годишен успешен опит в инвестициите в недвижими имоти в Западна и Източна Европа. Зад гърба си имат редица успешни бизнес начинания. В България са от 2000-а година и името им се свързво с играждането на Мегапарк, Интернешънъл бизнес център, Европарк и други. Компанията дори бе собственик на водещия производител на бутилирана вода в България. Успешните проекти, реализирани до този момент от SORAVIA, са гарант, че австрийското ноу-хау може да възроди икономическата зона Кремиковци и да привлече още инвеститори.

В същото време търсенето на бизнес имоти, особено такива с вече изградена инфраструктура като Кремиковци, продължава да расте не само в България, но и в Европа. Поради тази причина за последните 2-3 години цените им са нараснали с близо една трета.  Всичко това създава предпоставки да очакваме, че и през следващите години ПИБ на Ивайло Мутафчиев и Цеко Минев, ще може да разчита на сериозни приходи от продажба на оставащите терени в Кремиковци. По всичко личи, че стратегията на банката е била правилна и тя вече започва да жъне плодовете от нея.

Сподели
За автора
Павел Божанов

Модератор на мрежа.бг

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*
Симеон
преди 6 месеца
0
ПИБ сигурно яко са намазали от тази сделка и са изкарали доста добри пари от Соравия!
Напиши отговор
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*