• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Нови изисквания за автомобилите бъркат в джоба

Януари 11
10:45 2021
A+ A-
7257 прегледа

Тепърва ще се обсъжда какви ще са санкциите за нарушителите

Въвеждат се екостикери за автомобилите. Целта е да се подобри качеството на въздуха в големите градове. В дните с фини прахови частици над нормата леките и лекотоварните коли няма да се допускат в централната градска част.

 

Стикерите трябва да влязат в сила най-късно на 12 юли тази година. Те ще се издават по време на техническия преглед, предава Нова телевизия. Вредните емисии ще се измерват по същия начин, но след това за всеки автомобил ще се издава стикер с чип с информация от коя екологична група е превозното средство.

 

"Ако тази екологична категория не е отразена в превозното средство, се взима датата на първа регистрация“, обясни Бойко Рановски, който е изпълнителен директор на ИА „Автомобилна администрация“.

 

Системата във всеки пункт в страната ще бъде свързана с тази на администрацията.

"След края на тази година информацията ще постъпва автоматично в системата. Няма да има възможност за злоупотреби“, твърди Рановски.

 

От самите пунктове обаче са скептични.

"Не е тайна, че има места, където може да се преминава и да се манипулират уредите“, заяви Малина Бондаренко, управител на пункт за технически прегледи.

Манипулиран или не, стикерът с "еко“ групата ще бъде залепен на предния прозорец на автомобила. Контролът ще се извършва в големите градове като София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе.

 

В столицата вече са обособени две зони, в които при мръсен въздух над нормата няма да имат право да влизат автомобили от определени групи. Или чрез регистрационния номер на колата, или чрез чипа от стикера на предното стъкло, камерите ще подават информация за нарушителите в Центъра за управление на трафика.

 

Живеещите в зоните ще са изключение от правилото. 7 месеца преди старта на новия вид контрол обаче, не е ясно как ще се санкционират нарушителите. Тепърва ще се обсъжда и какви точно ще са санкциите.Източник: https:pik.bg
Сподели
За автора
Павел Божанов

Модератор на мрежа.бг

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*