• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Нова финансова помощ заради ковид-19

Ноември 17
20:44 2020
A+ A-
3321 прегледа

Правителството отпуска още една помощ

Правителството ще отпусне още една помощ във връзка с преодоляване последствията от коронакризата. Фирми и обекти, чиято дейност е временно ограничена със заповед на властите заради пандемията, ще могат да се възползват от помощ в размер на 24 лева на ден.

Единственото условието е работниците към момента да са освободени в неплатен отпуск. Това постановление от проекта на правителствено постановление предстои да бъде обсъдено с работодателите на Националния съвет за насърчаване на заетостта, съобщава БЛИЦ, позовавайки се на БНР.

От доклада на Деница Сачева става ясно, че целта е да се предостави подкрепа за запазване на заетостта в предприятия с преустановена дейност заради Covid-19.

Чрез специална заповед на социалния министър ще стае ясно кои са икономическите дейности, които ще бъдат обхванати от помощта.

Средствата ще бъдат изплащани директно по банковите сметки на работещите в неплатен отпуск за не повече от 60 дни. Ако те са наети на непълно работно време, размерът на помощта ще се определя пропорционално на уговореното работно време в трудовия договор.

Изплащането на помощта е допустимо от датата на издаване на заповедта за неплатен отпуск, но не по-рано от 29 октомври и не по-късно от 31 декември 2020 г.

Правителството очаква чрез тази мярка да се запази заетостта на 32 500 души. Предвидени са общо 50 милиона лева от ОП „Развитие на човешките ресурси“ за финансиране на отпуснатите помощи.

Сподели
За автора
Павел Божанов

Модератор на мрежа.бг

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*