• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

На риба с Цанко: Пъстърва кълве в язовир “Доспат”

Септ. 26
05:00 2019
A+ A-
26568 прегледа

“Цанков камък” се отчете за сефте с големи сомове

Пъстървата вече е на ход на язовир “Доспат”. След горещото лято на 1300 метра надморска височина рибата усети зимата и се активизира.

Допреди месец пъстървата удряше само в редки случаи, най-вече на дъно. Тя се обаждаше на местата, където са садките с изкуствено развъжданите подобни риби.

Въпреки топлото

време генетичната

ѝ памет я караше

да кълве

от време на време. Сега обаче идва захлаждането и американката няма избор, освен да атакува стръвта. През септември обаче в началото на язовира се обаждаха единствено костури, които се навъртаха в малко заливче до града. 

“В началото на октомври който не е хвърлил, той не е хванал. Ловят на каквото им падне. Мятат на дъно, на плувка. Пъстърва има само в нашия язовир. Никой не го е зарибявал, тя се самозариби от садките”, обяснява Красимир Хавальов, който кротко пасе стадо от специална родопска порода миниатюрни крави.

Според царя на пъстървата, който е собственик на местния рибарски магазин в Доспат, рибата кълве дори и през лятото. Той препоръчва серия от изкуствени пасти, като за хит тази година се смята тази с мирис на сирене и розова на цвят. Пастата е пълна с блестящи нишки и навярно предизвиква американката, но проблемът е, че е 13 лева и че бързо се стопява във водата.

Затова царят на пъстървата предлага и специална захранка за пружини по 4 лева дозата. Според опитни рибари това е смес между варен кускус, грах и трупно брашно.

Вероятно първите две субстанции мамят рибата, че са хайвер, а мирис на мърша е неустоим за този хищник. Всеки може да си направи подобна захранка, стига да се снабди на черно с трупно брашно. 

Проблемът е, че продажбата му е забранена заради лудата крава, под тезгяха то върви около 4 лева за килограм.

Любопитно е положението на “Цанков камък”. Там за първи път това лято смолянски майстори на въдицата откриха, че в язовира гъмжи от големи сомове от 10 кг нагоре. След като дълго време достъпът до язовира бе забранен, сега има участъци, на които може да се лови.

Има и прилични шарани, което е изненада за родните водоеми.

На яз. “Доспат е в момента човек до човека. Гъмжи от хора от Пловдив, от Пазарджик. Мятат и се учат. И само се сбират нерви. Излиза на “Цанков камък” сом с лодка, на кльонк.

Синът преди две седмици хвана сом 12,5 кг, има и шарани от брега, но явно не са с впечатляващи размери”, казва известната рибарка от Смолян инж. Кръстина Спиридонова. Според нея

в Родопите трябва

да се търси шаран

на “Студен

кладенец”,

сом на “Ивайловград” а щука - на “Кърджали”.

“Има риба, но има и много бракониери на Смолянските езера, има линове. Едното езеро беше дадено на рибарско дружество и срещу 20 лв. се ходеше. Но от 2 години спряха инициативата и няма нищо. Само чист въздух и природа”, обяснява инж. Спиридонова.

Всъщност тази година езерата бяха забюранени от агенцията по рибарство за 3 години.  

“Та за мечките, има ги, и то много. Голяма е популацията, но и те се страхуват от хората. Нападат пчелини най-вече, по-опасно е да тръгнеш на гъби или боровинки.

Да спиш на брега, е чудесно, но за стратегическо място трябва да се отиде сряда, най-късно четвъртък. В петък вече пловдивчани са дошли с кучетата си”, смее се Спиридонова.

Бърз преход до язовир “Широка поляна” показва, че мястото продължава да е обсаждано здраво от рибарите. Водоемът обаче се източва, като всички язовири тази година заради кризата с тока и гледките навсякъде са доста плачевни.

Водата се е отдръпнала доста и има само заблатени заливчета, от които рибата се е изтеглила.

“На язовир “Голям

Беглик” (бивш

“Васил Коларов”)

имаше много линове,

но вече никой не зарибява от 20 години насам. Така че и там рибата е намаляла”, казва друг смолянски въдичар.

Най-високият язовир е като на Луната, рибари с високо кръвно трябва да внимават заради голямата надморска височина, ако искат да ловят на “Голям Беглик”.

“Въча” и “Кричим” са другите язовири, където също би трябвало да има пъстърва, но там тя е оскъдна. Става дума за балканки, които се въдят като на “Цанков камък” от реките, които се вливат по линията на тези три язовира.Източник: https:www.24chasa.bg
Сподели
За автора
Administrator

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*