• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Министър Гълъб Донев съобщи важни новини за парите за пенсии и добавки

Септ. 13
11:23 2021
A+ A-
2829 прегледа

С добавката минималната пенсия става 420 лева

Министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев съобщи много важни новини за парите за пенсии и добавки.

 

„Парите за добавките и увеличението на пенсиите са осигурени. Това зави Донев в „Тази сутрин“. 


Той обясни, че добавката от 120 лв. към пенсиите за октомври, ноември и декември е гарантирана.  Социалният министър бе категоричен, че няма риск актуализацията на парите за възрастни да не се случи през декември, както е планирано в бюджета. 

„Направените промени за преизчисляването на пенсиите влизат трайно, защото са в Кодекса за социално осигуряване и не са обвързани с Бюджет 2021“, допълни Донев.  

Той обясни, че с добавката минималната пенсия ще стане 420 лв., но когато влезе преизчисляването от 25 декември, тя ще бъде 370 лв.
 
„Актуализацията е така пресметната, че ако от 1 януари има антикризисни добавки към пенсиите, да се получи горе-долу балансиране на тези 120 лв.
При вдигане на минималните размери на пенсиите, без да се спазват принципите, които са заложени в Кодекса за социално осигуряване, се получава компресиране на размерите на пенсиите. Така минималните догонват средните“, обясни министърът. 

Относно критиката, че преизчисляването на пенсиите не е работа на служебния кабинет, той заяви, че са влезнали в управлението със заявка за повишаване на доходите на възрастните хора. Според него, ако беше сформирано редовно правителство, то е можело да предложи друг вариант за преизчисляване. 

Донев уточни, че на 24 хил. души пенсиите са ограничени от тавана. Същевременно все още има пенсионери, чиито доходи са под прага на бедност. 

Работещите жени в майчинство още от октомври ще получат увеличението за втората година. Промяната няма да бъде само до края на годината, а ще залегне трайно. 

Министърът посочи още, че правителството е изплатило 120 млн. лв. по социалните антиCOVID мерки.   

 Източник: https:blitz.bg
Сподели
За автора
Павел Божанов

Модератор на мрежа.бг

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*