• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Математикът проф. Витанов: Базовото число за Ковид-19 у нас ме плаши!

[Oct] 27
11:36 2020
A+ A-
2706 прегледа
Проф. Витанов сериозно притеснен от базовото число относно разпространението на пандемията у нас!

Тревожни факти оповести проф. Николай Витанов относно нарастващото с бясна скорост разпространение на пандемията от коронавирус у нас. Знаем, че той е един от членовете на Националния оперативен щаб, а прогнозите му до момента са се сбъдвали на 90 и повече процента.

Витанов е убеден, че близо 70 000 души ще бъдат заразени с Ковид-19 до края на ноември, което е дори оптимистична прогноза.  Той обаче е тревожен поради факта, че базовото число е заплашително. То е 1,56, което ще рече, че 100 души оздравяват, но 156 души се заразяват.

 

По думите му у нас в момента реално заразените не са около 40 000, както сочи Единният информационен портал, а са около 320 000 души. Защото много хора носят вируса, но не са се подлагали на тестове.

 

Що се отнася до мерките против пандемията, проф. Витанов напълно одобрява носенето на маски на открито. Счита, че е добра мярка и би ни предпазила, дори и на чист въздух.

 

Ако бъдат наложени по-строги мерки, то разпространението отново няма да секне изведнъж. Ще трябват няколко седмици, за да забележим евентуално затихване, но дотогава всички ще трябва да сме затворени по домовете си, сочи той.

 

Проф. Витанов е убеден, че присъственият старт на учебната година не е бил грешка. Но е от основно значение да се спазват всички противоепидемични мерки и учители и ученици да се пазят много.

 

Сподели
За автора
Силвия Борисова

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*