• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Куриоз! Храната в бг затворите по-здравословна от тази в училища и болници

[Oct] 13
10:39 2021
A+ A-
2952 прегледа

Такава е тъжната родна действителност

Колкото и невероятно да ви звучи се оказва, че храната в родните затвори е много по-здравословна от тази, която се предлага в болници и училища.

 

Неведнъж темата за менюто в болниците и учебните заведения е предизвиквала възмущение в обществото. Оказва се, че ястията, които се поднасят в местата за лишаване от свобода са три пъти по-богати и грижливо подбрани от онези в болниците, съобщава "Монитор".


При направено сравнение между храната в столично учебно заведение, столично лечебно заведение и столичния затвор, се вижда, че лишените от свобода получават по-питателна храна, при това съобразена със здравословното им състояние.

 

Хората в затвора имат осигурени закуска, обед и вечеря, като обяда включва супа, основно и десерт.
За вечеря пък им се полагат ястие и десерт, като има и предпочитание за вегетарианци.

Общо групите за подбор на менюто са пет – обща, язвена, диабетна, чернодробна и въглехидратна.

Всяка порция за затворниците е около 300 грама, само десертът е 150 г. Хлябът пък е в неограничени количества.

И ето тук идва тъжната действителност – в болниците подобен избор няма. Пациентите също имат хранене три пъти на ден. За закуска обикновено те получават кифла или попара, на обяд имат основно задължително с месо, а вечер ястието е постно. Болният получава по филия на обяд и вечеря. В случай, че искат по-здравословно хапване, разчитат на близки, които да им занесат. Меню в зависимост от здравословното състояние на пациента няма.

В затвора храната за един човек струва около 6 лв., докато в същото време в лечебните заведения болница е под лев. При децата от подготвителни групи и ученици от начален етап, храната е 94 стотинки. Обичайно това са кифли. Обядът на учениците е поет от родителите с купон от стола или предоставяне на храна от вкъщи.

В училищата и детските градини има и безплатно подкрепящо хапване по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко". През учебната 2021/2022 по схема "Училищен плод" плодове и зеленчуци ще получават 414 644 деца от подготвителните групи и начален етап от 3 189 училища и детски градини.

От началото на учебната година Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извърши 1264 проверки в страната при засилен официален контрол в училищните столове, бюфети и обекти по Закона за храните (ЗХ).

Най-честите констатирани нарушения са във връзка с неправилно съхранение на храните, необявяване на алергени и неспазване на противоепидемичните мерки от персоналa. Възбранени са 18 кг храни от животински произход с неправилно съхранение и с изтекъл срок на годност.

Издадено е едно разпореждане за спиране на цялата дейност на обект, регистриран по Закона за храните на територията на училище, пише blitz.bg.

Сподели
За автора
Павел Божанов

Модератор на мрежа.бг

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*