• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

КПКОНПИ погва кметицата на „Красно село“

[Dec] 02
20:58 2021
A+ A-
4182 прегледа

За трети път проверяват Станиславова за обществени поръчки, лично облагодетелстване и фиктивни назначения

Район „Красно село“ или по-скоро кметът Росина Станиславова може да получи „Златна Малинка“ за представянето си тази година. Черешката на тортата от последните дни е проверката на КПКОНПИ, която влезе в общината, съобщиха от институцията. Проверката е по сигнали на граждани и по публикации във в. „24 часа“ и касае данни за извършени закононарушения при възлагането и изпълнението на обществени поръчки от страна на общинската администрация. Проверява се и информация за начина на издаване на административни актове, данни за фиктивни назначения и неправомерно разходване на публични средства с цел лично облагодетелстване и облагодетелстване на трети лица. Изискват се документи, снемат се обяснения от длъжностни лица, включително и такива, заемащи висши публични длъжности. Припомняме, че кметицата е стара познайница на антикорупционните власти. От 9 юни тази година Росина Станиславова е с установен от КПКОНПИ конфликт на интереси за това, че е назначила себе си за ръководител на проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания“, и на 23 август 2021 г. за това, че като ръководител на проект, финансиран с европейски средства, е сключила трудов договор с дъщеря си. Станиславова е обжалвала решенията на КПКОНПИ и понастоящем те са в съдебна фаза.

Настоящата проверка обхваща няколко направления. Проверяват я за действия по изпълнение на обществена поръчка по ремонт и реконструкция на транспортна инфраструктурна. Получени са данни, че при сключения договор е уговорено 10 % от непредвидените разходи за изпълнителя, да бъдат „връщани“ към длъжностно лице чрез подставени лица или чрез търговско дружество. Стойността на цялата обществена поръчка е 1 188 000 лв. с ДДС. Ще разследват и действията на Станиславова по проект „Патронажна грижа в район „Красно село“. Има данни, че конкретни лица са назначавани за социални асистенти, без да извършват реална дейност. Нешо повече - със заповед на кмета на „Красно село“ по програмата са зачислени лични автомобили, които са отчитали разходни документи за изразходвано гориво, без реално да бъдат използвани. Оказва се също така, че изпраният изпълнител по програмата „Топъл обяд“ е и наемател на общината. Има сигнали за умишлено забавяне на строителни разрешения и търсене на лични срещи със засегнатата страна. Комисията събира информация и за облагодетелстване на застрахователна компания и сключен договор с общината без обществена поръчка, като умишлено е завишена оценката на застрахованото имущество с цел формиране на по-висока застрахователна премия.

Сподели
За автора
Lisa Stoilova

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*