• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Коронакриза и инвестиция в имот: Кои са плюсовете и минусите?

Май 04
14:46 2020
A+ A-
5781 прегледа

Дали моментът е подходящ за инвестиция в имот - това е въпрос, чиито отговори търсят желаещите да защитят парите си от инфлация

Отговорът на въпроса дали моментът е подходящ за инвестиция в имот не е еднозначен. Той има както своите плюсове, така и своите минуси.

Моментът на най-високото ниво на рецесията безспорно остава най-подходящ за покупка на жилище. Подобна ситуация предполага многократно повишаване на безработицата в пъти над текущите нива, както и отказ от страна на държавата да предоставя финансови стимули. Всички тези фактори са предпоставка и за спад на цените с около 20%.

Поведението на продавачите е един от доводите "против" инвестицията в имот. Собствениците на имоти все още са в своя "измислена" реалност и не са се адаптирали към ситуацията. На такава ситуация станахме свидетели през 2008-а година.

Според експертите е необходимо време за адаптация на продавачите към пазара към намаленото търсене, трудностите на предприемачите и замразяване финансирането на проекти.

Според данни на сайта Имот.бг, в момента средната цена за столицата е 1100 евро за кв.м. при 1113 евро за кв.м. към 3 март тази година и ситуацията се определя като "плато" на относителна стабилност на цената на имотите.

По-добрата доходност на имотите спрямо спестяванията в банката, все още има своите застъпници, които се позовават на факта, че имотите винаги са производители на по-висока доходност. Опонентите им съветват да не се пренебрегва и вероятността от спад на наемите. Това би довело до по-ниска доходност на инвестицията.

Имотната инвестиция е средство срещу инфлация, което е доказалао ефективността си в исторически план, пише money.bg.

 

Сподели
За автора
Павел Божанов

Модератор на мрежа.бг

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*