• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Kирил Ананиев попари над 600 хил. българи

[Oct] 17
00:00 2020
A+ A-
12669 прегледа

Kирил Ананиев попари над 600 хил. българи

Кирил Ананиев отправи важно предупреждение към повече от 600 000 българи. Той припомни, че се очаква те да останат без здравни осигуровки в края на годината.

Това става ясно от писмения отговор, който финансовият министър даде на въпрос на група депутати от БСП.

Ананиев допълни, че заради икономическата криза в страната броят на хората, които не плащат здравни вноски, се очаква да се увеличи с около 70 хил. през 2020 г., пише БЛИЦ, позовавайки се на в. Труд.

В отговора си Ананиев подчерта, че хората без здравни осигуровки нямат право на безплатно лечение в държавните и общински болници. Той добави, че много от гражданите, които не са здравно осигурени, ползват кабинетите за спешна медицинска помощ, тъй като при спешен случай лечение не може да им бъде отказано.

Министърът припомня, че на задължително здравно осигуряване подлежат всички българи в страната. Тези, които живеят и се осигуряват в друга страна от ЕС, не подлежат на здравно осигуряване у нас.

Това се отнася и за членовете на техните семейства.

Министър Ананиев добави, че за да бъде определен броят на хората, които трябва да плащат здравни осигуровки, но не го правят, трябва да има яснота относно българите в чужбина. За целта е направено национално представително социологическо проучване сред 1350 домакинства, използвани са данни от европейски институции и Евростат. 

Той съобщава, че във връзка с извънредната епидемична обстановка,  броят на здравно неосигурените към края на тази година се очаква да се увеличи с 15%, пише БЛИЦ.

Сподели
За автора
Павел Божанов

Модератор на мрежа.бг

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*