• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Какво ще се случи с турската лира?

Ноември 16
22:01 2020
A+ A-
4797 прегледа

Има ли шанс турската лира да тръгне нагоре?

Какво ще е бъдещето на турската лира?

Въпросът за бъдещето на турската лира придобива все по-голяма актуалност.
Нейният спад е тренд, който съществува от десетилетие и се проявява с резки темпове. Управлението на президента на Турция Ердоган вероятно е главната причина за спада на турската валута и по-специално на неговото разбиране, че икономиката трябва да се поддържа от една постоянно понижаваща се валута. Според Ердоган именно това прави експортния сектор по-атрактивен.

Турският държавен глава е категоричен, че този тренд стимулира растежа на икономиката и осигурява работа на младото население.

2008 година се оказа изключително успешна за Турция, която се оказа на върха на петрола и на индустриални метали. 

Но страната не успява да овладее спада на валутата си и това донякъде е съзнателно, въпреки благоприятните външни фактори, заяви Ивайло Пенев от "ЕЛАНА Фонд мениджмънт" в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air.

Той допълни, че желанието на Ердоган да държи лирата евтина, не е публична тайна.

Експертът отговори и на въпроса дали е изгодно да инвестираме в турски активи. Той е категоричен, че отговорът на този въпрос не е еднозначен. Експертът добави, че турската икономика е растяща, но остава нестабилна. 

Рязкото обезценяване на турската валута и последващото възстановяване е сценарий, на който станахме свидетели през 2018 година.

Според него пътят е свързан с по-рязка промяна на политиката на централната банка, по-голяма ангажираност към укротяване на инфлацията и поддържане на стабилна валута. Но главна роля ще окаже смекчаването на тона от страна на турската власт по отношение на геополитическите въпроси, пише БЛИЦ.

Сподели
За автора
Павел Божанов

Модератор на мрежа.бг

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*