• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Какво да очакват пенсионерите с втора пенсия от септември?

Януари 20
12:51 2021
A+ A-
3444 прегледа

Какво ще се случи с втората пенсия след септември?

Експерт разкри какво ще се случи с втората пенсия. През септември тази година ще се пенсионира първите жени у нас с възможност да получат втора пенсия от частен фонд. Те няма да бъдат ощетени и общата сума от двете в общия случай няма да е по-малка от тази, която биха получавали, ако разчитат само на НОИ, категоричен е председателят на КТ „Подкрепа“ и ротационен председател на Надзорния съвет на осигурителния институт Димитър Манолов.

Той заяви, че в продължение на 20 г. тежко е критикувал тази система, но в момента правя компромис със себе си в името на това осигурените лица да не пострадат.

"Ако системата беше останала такава, каквато беше композирана в началото, сега абсолютно сигурно осигурените лица щяха да пострадат. Сега е възможно да не пострадат, но, разбира се, за тази работа пак ще плати държавата – а не системата, която е причинила това", заяви още експертът.

Манолов добави, че през всичките тези години акцентът е бил поставен върху интереса на частните пенсионни фондове, а не върху хората.

Той добави, че това е довело до необходимостта от промяна в съотношението между парите за първия стълб и участието в допълнителното задължително пенсионно осигуряване.

Експертът поясни, че в резултат на това първите пенсиониращи ще получат даже малко повече, отколкото при вариант с партида само в НОИ.

„Моята основна критика е, че държавата не може да те принуждава да участваш в тази система, формирайки печалба на някакъв друг субект. Държавата трябваше да организира този процес.

На критиците, които казват, че държавата не може – държавата може. Вътре в НОИ има един учителски пенсионен фонд, който е по-стар от тези и неговото финансово и друго здраве е много по-добро, отколкото на частните пенсионни фондове. Той отдавна плаща пенсии и добавки към пенсиите“, категоричен е Манолов.

Той е на мнение, че държавата трябва да осигури информационна кампания с цел помагане на гражданите. Така всеки ще може да прецени дали има смисъл от втора пенсия, пише Pariteni.bg.

Сподели
За автора
Павел Божанов

Модератор на мрежа.бг

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*