• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Кажи “обичам те”, не купувай скъпи джаджи

[Oct] 22
05:00 2019
A+ A-
9963 прегледа

Бебетата учат по-бързо, ако бащите им се занимават с тях

Понякога човек получава житейски уроци ненадейно. Ей така, просто някой прави нещо толкова запомнящо се, че с това ти отваря врата, през която дълго време си се чудил как да преминеш. При мен така се случи с въпроса дали успявам да осигуря на децата си достатъчно топлина и обич.

Като майка на близнаци това винаги ме е занимавало. Като започнем от момента, в който и двамата ревяха като малки бебета и се опитвах да ги люлея с по една ръка едновременно, та се стигне до сега, когато трябва почти с хронометър да засичам кой колко дълго ще си споделя случки от училище, за да няма сръдня, че някой е получил повече внимание.

Та улисана една сутрин в училищния двор да проверявам дали всеки от тях всичко си е взел, за секунди мернах как зад оградата спира един пикап. Обикновено с такива ходят строителните работници в Англия. И наистина от него слезе едър мъж с омазани с боя дънки. Синът му обаче вече беше профучал край нас, когато силният бащин глас буквално го закова: “Ей, Мат.” Когато момчето се обърна, последва още по-изненадващо боботене: „Обичам те”.

Тази случка много ме впечатли, вероятно защото не очаквах точно това да каже един изглеждащ грубовато мъж, и то на момче на около 10 г., отдавна свикнало със сутрешните раздели на училищната врата. Оттогава винаги също казвам на моите деца “Обичам те” и ги целувам на това място, независимо колко сме закъснели, натоварени с чанти за спорт и училищни проекти. Просто защото си дадох сметка, че това е ритуал, който не само ги насърчава да бъдат по-уверени през деня, но и частично компенсира някои пропуснати моменти, когато са се нуждаели от повече внимание.

По-късно прочетох и как “Обичам те” може да лекува. Става въпрос за експеримент на английски психолози. При него майка на болно дете всяка вечер му казва следното: „Обичам те. Гордея се с теб. Много се радвам, че точно ти си моят син. Ти си най-прекрасното нещо в живота ми.” Любопитното е, че тя започва да му говори около 15 минути, след като заспи. Въпреки това то се възстановява много по-бързо от болестта в сравнение с други деца в неговото положение, на които майките не са говорили.

Доктор Кристин Картър, социолог и автор на книгата “Как да отгледаш щастие”, обаче смята, че не е необходимо да се казва твърде често “обичам те”. Много по-важно е отношението да е истинско. Освен това е възможно децата да не забележат тези думи, ако ги чуват на едно и също място и по едно и също време, което, разбира се, не ги прави безсмислени, допълва тя. Затова е много по-важно родителите с цялостното си поведение да показват на своите деца, че стоят до тях във всеки момент.

Българският психолог Боряна Ангелова също смята, че е по-добре подрастващите да виждат прояви на любов, за да се научат на нея. “Хубаво е децата да чуват “обичам те”, но действията са също много важни. Колкото и една майка да казва на детето си, че го обича, ако в семейството липсва разбирателство и то усеща това, няма да възприеме думите сериозно”, казва Ангелова пред БНР. Тя подчертава, че според последни проучвания депресията се е покачила с 40% сред българите, което означава, че въпреки всичко хората търсят одобрението на другите, без значение дали са възрастни, или малки деца, а то обикновено се получава под формата на любов.

Според Пола Хол, експерт по семейни отношения, много хора смятат, че не е необходимо често да казват на някого, че го обичат, тъй като с поведението си показват своите чувства. Само че това невинаги е достатъчно, но това се разбира твърде късно в живота. Обикновено става ясно, когато си възрастен, започваш да имаш емоционални проблеми и по време на психотерапия изведнъж признаваш “майка ми никога не е казвала, че ме обича”.

През последните години нещата още повече се усложняват, тъй като заради забързания начин на живот все повече родители не намират достатъчно време за общуване с децата си. Модерните джаджи също се оказват сериозен фактор, защото разсейват както възрастните, така и подрастващите. И се получава, че те уж са заедно през уикендите и ваканциите, но не успяват да си кажат нищо съществено, понеже и едните, и другите през повечето време гледат в своите телефони или таблети. В резултат губят способност да общуват. Когато още като малък не си научен да изразяваш чувствата си, няма как да си готов за качествена връзка по-късно с партньор или деца, подчертава Пола Хол.

А ученето започва още през първи месеци от живота, както установи едно изследване на четири водещи британски университета преди 2 г. Според него когнитивното развитие на подрастващите е тясно свързано с подкрепата, която получава от родителите, естествено, на първо място от майката, но ролята на бащата също се оказва ключова. Учените са наблюдавали 128 бащи. Първо как те играят с детето си, когато е на три месеца, и след това как му четат на 2-годишна възраст. В края на проучването участвалите малчугани са подложени на когнитивни тестове, включващи въпроси като разпознаване на цветове и форми. Оказало се, че децата, които са имали по-активен контакт с бащите си на 3-месечна възраст, са се справили по-добре. А тези, чийто родител се е държал дистанцирано и депресиращо в игрите, са получили по-ниски оценки на теста. “Вероятно това се дължи на факта, че те използват по-малко вербални и невербални стратегии, за да общуват с бебето си, като по-този начин намаляват възможността то да се учи и да трупа социален опит”, обясняват учените.

“Открихме също, че децата, общуващи с чувствителни и спокойни бащи, докато слушат четене на книга на 2-годишна възраст, показват по-добро развитие, внимание, способност за решаване на проблеми, езикови и социални умения”, казва доктор Вахеща Сетна от изследователския екип. Затова те смятат, че татковците трябва да имат по-осезаема роля още през първите месеци от живота на бебето си, особено след като друго изследване на унивреситета в Оксфорд пък по-рано разкри, че при децата на уверени бащи рискът от проблеми на тийнейджърска възраст е значително по-малък.

“Да знаеш, че твоят родител или този, който се грижи за теб, ще бъде там, за да те подкрепи, когато си емоционално нестабилен, е основна част от това да се чувстваш обичан”, подчертава професор Стивън Скот от Кингс колидж в Лондон.

 Пренебрегнатите малчугани струват повече на обществото

Децата, които се чувстват пренебрегнати от своите родители, струват повече на обществото от тези, които усещат подкрепата им, показа проучване на Кингс колидж в Лондон.

Учените са изследвали данни за 174 души на възраст между 9 и 17 г. 85 от тях са определени от учителите им като деца с умерени антисоциални проблеми, а останалите с тежки, заради което са докладвани в службите за психично здраве. Всички са били интервюирани отделно от своите родители. Задавани са им въпроси какво мислят за отношенията със своите близки.

С помощта на статистически софтуер учените са изследвали данни от здравните, образователните и социалните служби, които семействата са използвали за своите децата. Отчетено е и какво е било поведението им на 5-6 г. както чрез самооценка на самите малчугани, така и чрез мнението на родителите им.

Получените резултати са показали, че младите хора, които са силно привързани към своята майка, струват 6743 паунда на година на донъкоплатците, докато тези с нестабилна емоционална връзка – 10 119 паунда. Разликата при бащите е още по-голяма, съответно 1350 и 13 978 паунда. Затова учените смятат, че има смисъл да се правят инвестиции в обучителни програми и за родители, вместо да се разчита, че училището частично може да компенсира липсата на емоционална семейна връзка.Източник: https:www.24chasa.bg
Сподели
За автора
Administrator

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*