• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Жестоко поскъпване на храните - хлябът гони 2 лева! Очаква се повишението да продължава

Септ. 16
11:02 2021
A+ A-
5535 прегледа
Жестоко поскъпване на основните храни отчита от началото на пандемията проучване на КНСБ и ИССИ. Прогнозата е повишението в цените да продължи.
Проучването, направено в периода 26 август – 1 септември, проследява изменението на цените на 32 хранителни и нехранителни стоки от първа необходимост. Целта му е да представи ценовата динамика в началото на есенния сезон в условия на извънредна епидемична обстановка.

Драстично нарастване се наблюдава в цената на слънчогледовото олио, като за едногодишен период то е с 43%. По-ускореното нарастване на цената започна още през март вследствие от по-слабата реколта и влиянието на международните борси, където се отчита драстичното покачване на котировките на суровото слънчогледово масло. Средната цена на слънчогледовото олио е 3,86 лв. при 2,70 лв. през септември 2020 г. В област Кюстендил средната цена на слънчогледовото олио е 3,88 лв. и надхвърля средните за страна, при това е област с размер на средната работна заплата, по-нисък от средната за страната с 33%. Това означава, че ако със средната заплата за страната могат да се закупят 390 литра олио, със средните заплати в Кюстендил могат да се закупят съответно 259 литра олио, или с 1,5 пъти по-малко. Най-висока стойност на средната цена се регистрира в Бургас и Ямбол, съответно 4,45 и 4,25 лв.


Регистрира се увеличение на цените при хлебните изделия. Хляб „Добруджа“ поскъпва с 4,2%, при това килограм пшеничено брашно отчита ръст със 7,3%. Средната цена на килограм хляб „Добруджа“ достига 1,72 лв. при 1,65 лв. преди година. Независимо от предвижданото възстановяване на производството на пшеница през 2021 г. изкупните цени на пшеницата в България остават сравнително високи, отразявайки развитието на международните пазари. Прогнозите на основните международни анализатори сочат продължаващо нарастване на глобалното потребление на зърнени култури през 2021/22 г., в това число и на пшеница, което ще възпрепятства по-осезаемо понижение на цените. Наред с това хлебопроизводителите заявяват повишаване през септември на цените на хляба с минимум 10 ст., вследствие от повишаване цените на енергоносителите. Очакванията са цената на килограм хляб в края на годината да достигне около 1,80-2 лв.

Цените на някои зеленчуци бележат значително нарастване за годишен период. При това нараства цената на зеленчуци, характерни за сезона със силно потребление, предвид подготовката на домашни зимнини, които присъстват в традициите на българските домакинства. Драстично нарастване се наблюдава при: краставици – 35,8%; домати – 17,7%; пипер червен – 23,7%; зеле – 18,0%; моркови – 17,1%; картофи – ръст с 6,2%; фасул зрял – 7,4%.

Средната цена на доматите е 2,65 лв. при 2,25 лв. преди година. Във Варна средната цена на доматите достига 4,03 лв., в Бургас – 3,40 лв., в Кюстендил – 2,70 лв.
Ръст на цените се наблюдава и при плодовете. Най-търсеният плод за есенния сезон – прасковата, в търговската мрежа се предлага с 24,1% по-висока цена в сравнение със септември 2020 г. Средната цена е от 3,30 лв. при 2,66 лв. през 2020 г. Най-високи стойности се регистрират в Добрич – 4,49 лв., Бургас – 4,30 лв., Пловдив – 4,10 лв.

При останалите хранителни стоки се наблюдават леки колебания нагоре и задържане на цените при някои от тях. От месните продукти значително нарастване се наблюдава при цената на пилето със 7,5%, сухите колбаси с 4,0%.

Увеличението на цените на електро- и топлоенергията ще окаже пряко влияние за нарастване на издръжката на живота от по-високите разходи за поддържането на жилището, а именно от по-високите сметки за ток, парно, вода.
Сподели
За автора
Павел Божанов

Модератор на мрежа.бг

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*