Извънредно изявление на зам.шефа на НСлС Ясен Тодоров: Поразяващата вълна е била много силна

Специалистът от Израел не е участвал в огледа, Имаме работа с много добре подготвено и организирано мероприятие, целящо физическо ликвидиране на определено лице или лица

https://mreja.bg/novini/izvanredno-izyavlenie-na-zamshefa-na-nsls-yasen-todorov-porazyavashtata-valna-e-bila-mnogo-silna-4/109837 Mreja.bg
Извънредно изявление на зам.шефа на НСлС Ясен Тодоров: Поразяващата вълна е била много силна

Специалистът от Израел не е участвал в огледа, Имаме работа с много добре подготвено и организирано мероприятие, целящо физическо ликвидиране на определено лице или лица

Атентатът срещу Иван Гешев не е инсценировка, а в публичното пространство се разпространяват хипотези и конспирации, които объркват обществеността. Това заяви заместник-директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров в извънредно изявление, дадено за трите национални телевизии с цел да опровергае небивалиците и конспиративните теории, които се развиват в някои медии и сайтове.

 

Той цитира първоначалните заключения на българските експерти, както и на израелски специалист по борбата и противодействието на тероризма.

 

Експертът от Израел, за който съобщи Сарафов, не е участвал в огледа, но се е запознал визуално със случая и е изказал само предложения, разкри Тодоров.

 

Вчера, на 2 май, обаче директорът на НСлС Борислав Сарафов заяви друго: "В огледа на местопроизшествието в понеделник участва и израелски експерт по контратероризъм. Единодушното заключение на всички експерти е, че се касае за насочен и концентриран взрив. Става въпрос за изключително мощен взрив“. Борислав Сарафов изтъкна, че "израелският експерт, който е бил на място, изразил "възхищението си" от онзи, който е изработил бомбата и е устроил засадата, наричайки го "зъл гений".

 

„Имаме работа с много добре подготвено и организирано мероприятие, целящо физическо ликвидиране на определено лице или лица. Взрив, поставен на място, подходящо да нанесе поражение върху преминаващи МПС-та, с огромна поразяваща сила. И, ако попадението е било на точното място и МПС-та с недостатъчна защита, вероятно жертвите щяха да са не една или две. Това е предварително становище не само на български експерти, а на специалист по антитероризъм и взривове, който многократно се е сблъсквал с такива случаи, от Държавата Израел“, заяви днес Ясен Тодоров.

  

Според него има заявена готовност за сътрудничество, освен от Държавата Израел, и от други партньорски служби, и "ако те разполагат с необходимите възможности, ние ще се възползваме от тях".

 

Тодоров коментира и твърденията, че кратерът след взрива е твърде плитък.

 

"Кратер може да има, когато има насочен взрив надолу. Когато има насочен взрив, целящ да порази преминаващи превозни средства, поразяващата сила ще е насочена настрани, а не надолу", каза той.

 

Няма нито една готова експертиза към момента. Тя не може да бъде изготвена в рамките на часове или няколко дни. Процесът на разследване ще е дълъг, не очаквайте за три месеца разследването да приключи, то ще е изключително сложно, предупреди Тодоров. 

 

Заместник-директорът на следствието коментира, че очаква разследването да отнеме много време. Тепърва се очакват резултатите от назначените експертизи. Предварителното становище е, че поразяващата вълна е била много силна, а скоростта, с която са били изстреляни сачмите е била с десет пъти по-висока от скоростта, с която стреля автоматично оръжие, разкри Тодоров.

 

Той изрази съжаление, че този случай се употребява политически от хора, които нямат никакви познания относно разследването на престъпления. По думите му те искат да извлекат дивиденти за себе си. „За голямо съжаление явно моралът на нашето общество е доста занижен“, каза Тодоров.

 

По думите му със законопроектите, които се вкарват в Народното събрание, се поставя началото на ликвидирането на правосъдената система.


Тодоров се присмя и на сметките на Кирил Петков за разделение на властите - за едните Министерски съвет, за другите комисиите в парламента.

 

"Ние тичаме срещу вятъра и ще трябва да го изпреварим, ако искаме резултат".

 

Работи се по всички версии като разследващите целят да установят всички по веригата - извършители, посредници, поръчители.

 

"Предлагам на тези радетели за съдебна реформа, които се оказаха и големи специалисти по взривове, ако се стигне дотам да правим следствен експеримент, да се включат в него като се качат на един автомобил и преминат с него в момента, в който възпроизвеждаме взрива, който се е случил", каза Тодоров.

 

„Иван Гешев не се движи винаги с брониран автомобил", уточни той.

"Не съм чел разпита на Иван Гешев. Предният ден е бил с неброниран автомобил, и е чист късмет, че в този случай е бил с борниран", каза Тодоров.

 

Той не уточни дали в колата  са пътували съпругата и децата на Гешев.

 Първият, който съобщи, че Гешев е пътувал със семейството си, както и че взривът е бил с 3 кг. тротилов еквивалент, е шефът на НСлС Борислав Сарафов.  Ден по-късно от прокуратурата и следствието отказаха да отговорят на въпроса кой е пътувал в автомобила с Гешев с обяснението "да не се навлиза в личното му пространство", а следователи посочиха, че силата на взрива и съставът на веществата тепърва ще бъдат обект на експертиза, оценка и анализ.

 

"Няма нито една готова експертиза към момента. Тя не може да бъде изготвена в рамките на часове или няколко дни. Процесът на разследване ще е дълъг, не очаквайте за три месеца разследването да приключи, то ще е изключително сложно", поясни Ясен Тодоров.

 

Зам.шефът на НСлС заяви, че се работи по абсолютни всички версии - "кои са физическите извършители и кои са лицата, евентуални посредници, поръчители, помагачи, които евентуално са дали някаква информация за маршрута и движението на главния прокурор и т.н.". Той отрече случаят да е инсценировка.

 

Към момента МВР не ни е предало информация за лице, за което има съмнения за съпричастност към инцидента, поясни още заместник-директорът на НСлС по повод думите на вътрешния министър Демерджиев, че вече има задържан във връзка с взрива срещу Гешев.

Както вече написахме, при взрива срещу кортежа на главния прокурор, който се случи на 1 май, няма пострадали.

Прокуратурата започна разследване за престъпление по член 108 от Наказателния кодекс за тероризъм.

Заместник главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов определи случая като атентат.

Източник: epicenter.bg

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.