• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Изборни мистерии: в София “изчезнаха” 100 хил. души, в Плевен се появиха 20 хил. (Обзор)

Ноември 04
20:52 2019
A+ A-
15129 прегледа

Оказа се грешка на областните управи, не влияе на резултата

Истинска изборна мистерия се завихри в понеделник заради броя на гласоподавателите в София и Плевен. Веднага след публикуването на резултатите на интернет страницата на ЦИК стана ясно, че необяснимо само за 7-те дни между първия и втория тур избирателите в столицата са намалели с повече от 100 хил. души. Тези в Плевен пък се бяха увеличили с 20 хил.

На първия тур в София право на глас са имали 1 165 955 души, а на втори - само 1 064 772. В Плевен пък числата бяха съответно 115 324 гласоподаватели за първи тур и 135 179 за втори.

Огромните разлики в броя на гласоподавателите веднага породиха съмнения за изборна манипулация. Тези числа реално оказват влияние единствено на отчетената изборна активност, но не и на резултатите, тъй като резултатите се определят върху отчетените действителни бюлетини, успокои обаче говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Цял ден комисията, подчинената на регионалното министерство дирекция ГРАО и областните управи в София и Плевен, опитваха да си изяснят къде е скрита изборната мистерия.

Финално се оказа, че става въпрос за грешки на областните управители. За първи тур в София е подаден броят на гласоподавателите от европейските избори, но без да се извадят хората, които не отговарят на условието за уседналост. За втория тур се поправили. В Плевен пък били сметнали два пъти хората в селата, обясни Андреев.Източник: https:www.24chasa.bg
Сподели
За автора
Administrator

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*