Иван Гешев присъства на рождения ден на Българската екзархия

https://mreja.bg/novini/ivan-geshev-prisastva-na-rozhdeniya-den-na-balgarskata-ekzarhiya/105060 Mreja.bg
Иван Гешев присъства на рождения ден на Българската екзархия


Главният прокурор Иван Гешев днес се появи на церемонията по случай 150 години от създаването на Българската екзархия!

Церемонията се проведе в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Там Иван Гешев, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и други видни личности отбелязаха голямата годишнина.


В изложбата, съпътстваща честването, се показаха оригинални документи от специалните колекции на Националната библиотека, свързани с основаването на Българската екзархия и избора на първия български екзарх – видинския митрополит Антим I.


По силата на султанския ферман от 27 февруари 1870 г. и на екзархийския устав, изработен от Църковно-народния събор, свикан в Цариград през 1871 г., Българската екзархия става първата официално призната българска институция след близо петстотин години бездържавност. До освобождението тя съдейства за обединяването на българските земи и ръководи просветното дело в тях.


По случай 150-годишнината от издаването на султанския ферман за учредяване на Българската екзархия в петък в 10 часа, да бъде отслужен в диоцеза на БПЦ–БП тържествен благодарствен молебен, придружен с празничен камбанен звън, като в края на молебена бъде прочетено Патриаршеско и Синодално послание по повод бележитата годишнина.

Източник: https:blitz.bg


0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.