• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Икономист прогнозира кога българинът ще започне да взима пари като останалите европейци

Юли 29
09:06 2020
A+ A-
9225 прегледа

Според Любен Томев това ще се случи скоро

Главният икономист на КНСБ Любен Томев прогнозира кога българинът ще започне да взима пари като останалите европейци.

 

"Мерките от първия пакет трябва да задействат, в икономиката някои от тях се забавиха. Първият пакет от мерки беше много навременен и добре балансиран, близо 200 000 работни места бяха запазени по мярката 60-40".

С тези думи започна участието си в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" по Канал 3 Любен Томев, главен икономист на КНСБ.  

 

"Забавянето на икономическите мерки доведе до дисбаланс. След свършване на сезонната заетост се очаква втори пик на безработицата. Във втория пакет има значително повече социални мерки, за първи път има такъв щедър пакет за пенсионерите", обясни специалистът.  

 

"Предстои ни може би да харчим още повече, за да предотвратим неблагоприятните последици за икономиката.  Има три стълба на плана на ЕС – втория е с инвестиционна насоченост, а първия е насочен към грантове" заяви той.   

 

"Над 600 млн. евро ще постъпят още през есента, целенасочено към някои отрасли – култура, туризъм, здравеопазване, както и към малкия и средния бизнес. От началото на следващата година ще можем да тръгнем нагоре", коментира Томев.  

 

"Имаме ускорена политика на догонване на европейските равнища, може да се приближим на 60% до европейските доходи през 2022 г.", прогнозира икономистът    

"Необходимо е  ДДС да стане 15 %, прякото облагане трябва да е по-ниско, а непрякото по-високо, с необлагаем минимум до размера на минималната работна заплата. Хора със заплата до 2500 лв. ще могат да реализират допълнителни облаги от данъчната система. Това няма как да стане веднага, трябва да има визия, която да се дискутира", завърши Любен Томев.Източник: https:blitz.bg
Сподели
За автора
Павел Божанов

Модератор на мрежа.бг

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*