• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Икономист алармира, че ни застига невиждана инфлация

Май 04
11:29 2022
A+ A-
4674 прегледа

Той също е на мнение, че не би било добре да бъде налаган таван на цените

Икономист алармира, че ще ни застигне невиждана от четири десетилетия насам инфлация.

 

Икономистът Красен Станчев разкри в ефира на България Он Еър, че страната ни все още не е достигнала до пика на инфлацията.

 

Той прогнозира, че по всяка вероятност от този месец нататък цялото увеличение ще бъде пренесено върху цените за потребителите. Това се случва на фона на 35% увеличение на цените от страна на производителите.

 

И той като редица други икономисти смята, че не би било добре, ако бъде наложен таван на цените. Икономистите са на мнение, че това по-скоро ще предизвика отрицателен икономически ефект.

Станчев обаче посочи, че все пак някой ще трябва да компенсира разликата, получаваща се между фиксираните цени и пазарните такива.

 

Според него спирането на газовите доставки от Русия към Европа ще доведе след себе си до много сериозни икономически последици.

Той алармира, че в скоро време можем да станем свидетели на изключително висока инфлация, която не сме виждали през последните 40 години.

 

Станчев обаче побърза да успокои, че това не означава, че тя със сигурност ще е такава в България.

Източник: blitz.bg

 

 

Сподели
За автора
Iva Nikolova

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*