• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Готвят нова секира за работещите

Февр. 23
00:00 2021
A+ A-
4182 прегледа

Нова секира за работещите българи

Предложението на Асоциация на индустриалния капитал в България никак не се хареса на работещите българи. То е свързано с Национална карта на недекларираната заетост. От асоциацията предлагат работещите граждани да плащат по-високи осигуровки. Предложението е като мярка срещу недекларираната заетост в страната, пише БЛИЦ, позовавайки се на Труд бг.

Да се промени сега действащата схема на плащане на осигуровките у нас - 60% - за сметка на работодателя и 40% - за сметка на работника, като служителите да плащат по-високи и дори да поемат целите осигуровки.

Проф. Емилия Ченгелова, която представи изследване по темата, е категорична, че по този начин ще се намали икономическият интерес на работодателя от недекларирана заетост. Същевременно ще се увеличи интересът на работника, не само да има трудов договор, но и да бъде осигуряван върху пълната сума на брутното трудово възнаграждение.

Друга мярка е осъвременяване на трудовото законодателство, за да се изключат “вратичките”, които сега позволяват наемането на хора без договор.

Работодателите настояват и за въвеждане на системи от бонуси и стимули за коректните фирми.

Изследването на Асоциацията на индустриалния капитал в България показва, че 29% недекларираният труд в България.

В проучването са участвали 630 предприятия, в които освен работодателят, въпросник попълват и работниците.

Най-честата практика са договорите с фиктивни клаузи и в случая част от парите се изплащат на ръка.

Сподели
За автора
Павел Божанов

Модератор на мрежа.бг

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*