• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

"Гардиън" за атаките в Саудитска Арабия: Истината е първата жертва на войната

Септ. 20
09:43 2019
A+ A-
4182 прегледа

Всеизвестно е, че истината е първата жертва на войната, а още повече на подготовката за война. В момента Близкият изток се оказва в странно положение, при което несъмнено е извършено престъпление, привиден извършител представя изобилни подробности за използваното оръжие, мотива и времето на извършване в подкрепа на своите твърдения, но жертвата отказва да повярва на признаващия вината си и вместо това обвинява трета страна, пише британският в. "Гардиън".

В стремежа си да разплете загадката за това кой е извършил нападението в събота срещу саудитски петролни съоръжения, за което отговорност поеха подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси, но за което Рияд и Вашингтон обвиняват Техеран, съдът на общественото мнение трябва да има предвид, че много от тези, които пристъпват да представят доказателства, с основание могат да бъдат описани като хора, които понякога "оставят истината у дома".

Да вземем например американския държавен секретар Майк Помпейо. В стремежа си да убеди репортерите в самолета на път за Саудитска Арабия във вторник, че не е възможно хусите да са извършили нападението, той заяви: "Каквото и да съобщавате за тях, вие казвате "хусите казаха", но би трябвало да кажете "добре известните хуси, които често лъжат, казаха следното". Не би трябвало да съобщавате за тях като че те са хора, които казват истината, като че са хора, които не са напълно под ботуша на иранците и които по нареждане на иранците не биха си приписали нападения, в които не са участвали. Именно такъв е случаят тук."

Независимо каква е репутацията на хусите относно истинността, поразителното в изявлението на Помпейо е липсата на самоусещане. Той изглежда неспособен да си даде сметка, че човекът, за когото работи, лъже безцеремонно и почти ежедневно. Президентът на САЩ Доналд Тръмп е направил 12 019 неверни или подвеждащи твърдения до 5 август, когато е бил 928-ият му ден на власт, показват данни на американския в. "Вашингтон пост", цитирани от "Гардиън". Според тези данни Тръмп е прескочил границата от 10 000 на 26 април и оттогава е правил средно по около 20 неточни твърдения на ден, а от началото на своето президентство е правил ежедневно средно по около 13 такива твърдения.

По подобен начин всеки, който е проследил 17-те дни, в които Саудитска Арабия категорично отричаше, че журналистът Джамал Хашоги е бил убит в нейното консулство в Истанбул, знае, че високопоставените саудитци лъжат - или в някои случаи си позволяват да бъдат зле информирани в името на националния интерес, коментира "Гардиън".

Иран също не е неопетнен. Може да се каже, че той е специалист по правдоподобните отричания, използвайки сурогати, които да действат от негово име и по негови указания.

Някои ще кажат, че в преследването на националния интерес държавите са скарани с истината. През 1604 г. английският дипломат Хенри Уотън заявява, че "посланикът е честен джентълмен, изпратен, за да лъже в чужбина за доброто на своята страна".

Несъмнено, в дните, които предстоят, ще бъдат представяни технически разузнавателни оценки, отломки от оръжия и снимки, за да бъдат убедени мнозина на Запад, че Иран е отговорен за "акт на война", както се изрази Помпейо. Това обаче е доста трудна задача. В новата медийна епоха, в която всичко е по-открито за оспорване, политиците ще трябва доста повече да се потрудят, за да убедят скептичните избиратели в истинността на своите твърдения, особено когато се стремят да съберат аргументи в подкрепа на военни действия. Техните лъжи в мирно време, които подкопават общественото доверие, правят тази задача още по-трудна, отбелязва "Гардиън".

Нападението срещу петролни съоръжения разкрива пролуките в скъпоструващата армия на Саудитска Арабия, изтъква американският в. "Ню Йорк таймс".

През последния половин век САЩ обучават и снабдяват армията на Саудитска Арабия, като продават на богатото кралство високотехнологични оръжия за над 150 милиарда долара, включително изтребители и системи за противовъздушна отбрана. Но въпреки това Саудитска Арабия не можа да защити ценен национален ресурс - своите петролни съоръжения - от нападение с ниско летящи крилати ракети и дронове, което предизвика значително повишение на цените на петрола само за един ден. Модерните оръжия, продавани от САЩ на Саудитска Арабия, включват система за противовъздушна отбрана "Пейтриът", но тя е разположена близо до военни обекти, а не при петролните съоръжения, посочва "Ню Йорк таймс".

Саудитската армия също така не успява да победи хусите в Йемен, въпреки че от четири години ръководи военновъздушна кампания, при която са загинали над 8500 цивилни и са ранени над 9600 по данни на международни наблюдатели.

Саудитската армия често не може да действа ефективно, въпреки че американското разузнаване й предоставя най-нови данни от наблюдение. Това подсилва мнението на служители по националната сигурност и хуманитарни активисти, че въпреки цялото модерно, скъпо оборудване Саудитска Арабия остава незаинтересована или неспособна да защитава цялата своя територия или компетентно и хуманно да води война в чужбина, коментира "Ню Йорк таймс".Източник: https:www.24chasa.bg
Сподели
За автора
Administrator

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*