• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Финансова акула завлича с милиони компания за недвижими имоти

[Dec] 30
19:43 2018
A+ A-
4642 прегледа

Маню Моравенов прецакал и колеги с фиктивни бизнес сделки

Закоравял игарч в областта на инвестициите и фондовите пазари е довел почти до крах една от най-големите компании за недвижими имоти у нас. Става въпрос за Маню Моравенов, който доскоро е бил член на борда на директорите в дружеството "Феърплей Пропъртис" – водещ играч в сектора за инвестиции и имоти на родния пазар.
Моравенов е назначен на ръководен пост в компанията още от самото й начало през 2005 г., ползвайки се с пълното доверие на основателя Марио Захариев.
По онова време, имиджът на Маню е безупречен – ползва се с опит като председател на Асоциацията на дружествата със специална инвестиционна цел и председател на Българска национална комисия по корпоративно управление. Едновременно с назначението във "Феърплей Пропъртис" заема поста на изпълнителен директор на инвестиционния посредник „Фоукъл Пойнт Инвестмънтс” АД и води курс за магистри „Електронни борси” към Висшето училище по застраховане и финанси.
Блестящото му професионално досие го превръща в любимец на собственика на компанията, откъдето получава идеален трамплин за голям скок в морето на финансови схеми.
Първоначално започва с по-незабележими клиенти на фирмата, след което печалбите му се услаждат и придобива хъс да експериментира с крупните инвеститори.
Схемите се се оказват толкова успешни, че Маню започва да ги прилага дори върху свои близки приятели и колеги. Стига до там, че оплита в мрежите си представители на масонските среди у нас, които му поверяват управление на финансови активи и капитали на стойности милиони левове и евро.
Издънката се случва миналото лято, когато компанията е на път да реализира мащабна сделка на стойност 5.8 млн. евро. Става въпрос за проект за луксозна десететажна офис сграда, която трябва да се издигне на мястото на бившето Чешко посолство в София. Апетитният имот се намира в сърцето на столицата, на метри от паметника на Васил Левски и парка „Заимов“. Атрактивното местоположение обаче е твърде голяма хапка за останалите претенденти и търгът е спечелен от "Феърплей Пропъртис".
Без никакво колебание, реализацията на проекта е поверена на компетентния член на ръковоството Моравенов. Собствениците са толкова сигурни в успеха, че дори си позволяват да оповестят инвестиционните си намерения и пълните параметри на проекта с фанфари и фойерверки под формата на медийни публикации.
Историята обаче завършва с гръм и трясък. Маню Моравенов проваля процедурата по узаконяване, включваща задължителна промяна в предназначението на терена, изваждане на различни документи и всички необходими разрешителни за събаряне на сградата и започване на строеж.
Това е огромен удар за компанията, която междувременно се оказва въвлечена в десетки съдебни спорове за собственост, а теглейки чертата на финала, излиза с финансови загуби за над 4 милиона евро и огромен удар върху рейтинга на инвестиционния пазар.
Собствениците на "Феърплей Пропъртис" най-сетне осъзнават, че отговорността за епичния провал носи именно Маню Моравенов. Под натиска на приближените си, Марио Захариев категорично решава да изхвърли финансовия експерт не само от директорския борд, но и от всички структури на компанията.
Позорното уволнение обаче не прекратява дейността на закоравелия в машинациите финансист. Свикналият лесно да заблуждава акционери и клиенти, Маню не е изгубил бизнес нюха си и към днешна дата продължава да се изявява като специалист и посредник при имотни и борсови сделки.

Сподели
За автора
Павел Божанов

Модератор на мрежа.бг

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*