• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Финансист прецаква акционери с фиктивни сделки

[Dec] 30
23:43 2018
A+ A-
4783 прегледа

15 години прибирал шестцифрена заплата, накрая закопал фирмата

Чудовищна схема е реализирал в една от най-мощните компании на пазара на недвижими имоти у нас финансист, представящ се за гуру в света на инвестициите. Става въпрос за Маню Моравенов, който е оплел в мрежата си ръководството и акционерите във "Феърплей Пропъртис", довеждайки фирмата до загуби на близо 5 милиона евро.
Историята започва през 2005 г., когато с пълното доверие на основателя Марио Захариев, Моравенов е назначен като член на борда на директорите. Ползва се с блестяща професионална биография - председател на Асоциацията на дружествата със специална инвестиционна цел, председател на националната комисия по корпоративно управление, изпълнителен директор на инвестиционния посредник „Фоукъл Пойнт Инвестмънтс” АД и водещ лектор на курс за магистри „Електронни борси” към Висшето училище по застраховане и финанси в София.
С богатото си портфолио, Маню бързо става любимец на ръководството. Години наред прибира шестцифрена сума като заплата от щедрия си бос, който му отпуска възнаграждението заради репутацията на отличен специалист в света на големите пари.
Заплатата обаче не е достатъчна за финансовите амбиции на Маню, който не след дълго вкарва в действие ловки схеми с капиталите на дружеството и тези, предоставени от негови редовни клиенти.
Забъркани крупни корпорации, както и редица мастити бизнесмени от сектора на недвижимите имоти, както и част от самите акционери във "Феърплей Пропъртис", както и някои от близките колеги на Моравенов.
Най-големият удар за "Феърплей Пропъртис" настъпва, когато фирмата печели търг за закупуването на сградата на бившето Чешко посолство в София. Имотът е един от най-апетитните в града, с локация на метри от паметника на Васил Левски и парка „Заимов“. Сделката е на стойност 5.8 млн. евро, а намеренията на компанията са да разруши старата сграда и на нейно място да издигне луксозна десететажна нова, предназначена изцяло за нуждите на бизнеса под формата на офис помещения и модерни конферентни пространства.
Ключовият проект е поверен на Маню Моравенов, но вместо да доведе реализацията му докрай, той се оказва на крачка от това да унищожи дружеството. Проваля процедурата по узаконяване на имота, включваща промяна на предназначението на терена и изваждане на всички необходими разрешителни за събаряне на сградата и започване на строеж.
Рекапитулацията за "Феърплей Пропъртис" е въвличане в десетки съдебни спорове за собственост, загуби за над 4 милиона евро и огромен удар върху рейтинга й на инвестиционния пазар.
Последствия обаче има и за Моравенов. Осъзналият се най-после собственик го изхвърля не само от ръководната позиция на изпълнителен директор, но и от цялата структура на дружеството.
С днешна дата "Феърплей Пропъртис" не желае да бъде свързвано с лицето Моравенов – нещо, което по никакъв начин не пречи той да продължава с машинациите си на финансовия пазар. Парадирайки с богатото си професионално досие, лесно оплита в мрежата си невежи клиенти, които му поверяват капиталите си, а необезпокояван от закона, той продължава да злоупотребява с доверието им и трупа солидни финансови дивиденти в банковата си сметка.

Сподели
За автора
Павел Божанов

Модератор на мрежа.бг

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*