• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Евродепутати спряха петицията срещу “Струма”, Радан Кънев се провали (обзор)

[Dec] 03
03:00 2019
A+ A-
5535 прегледа

Документът няма да се придвижва повече

Комисията по петициите в Европейския парламент затвори подписката срещу изграждането на магистрала “Струма” в района на Кресна. Това означава, че документът няма да се придвижва повече из Европарламента и на разглеждането на петицията няма да бъде даван ход.

“Говорихме и за жертвите по пътищата. Мнозинството беше за затварянето на петицията”, разказа евродепутатът Емил Радев, който е присъствал на заседанието на комисията по петициите. Той каза, че по време на дебатите е имало яростна съпротива от страна на зелените.

Евродепутатът Радан Кънев лично се зае преди няколко седмици с придвижването на подписката, която е била внесена в Европарламента още през 2018 г.

Тя е по инициатива на жители на Кресна, които не желаят да се осъществи проектът за разделяне на магистралата в района на дефилето на две трасета, като едното платно да е съществуващият сега път Е79, а другото - изцяло ново трасе, източно от дефилето.

Възванието към евродепутатите е, че проектът трябва да бъде спрян отчасти по екологични съображения, отчасти и защото слага край на дребния бизнес в региона.

В момента държавата кандидатства за отпускане на над 500 млн. лв. в следващия програмен период за довършване на “Струма”, като на проекта е даден ход и вече е избрана фирма, която да проектира и строи 13 км от общо 25-километровото ново трасе. Евентуално спиране на проекта би могло да доведе до връщане от България към ЕС на средствата, платени за построените вече участъци.Източник: https:www.24chasa.bg
Сподели
За автора
Administrator

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*