• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Ето откога и с колко се увеличава минималната заплата

Януари 12
12:05 2022
A+ A-
3198 прегледа

Вече са стартирали съкращенията на чиновници в пенсионна възраст

По всяка вероятност увеличението на минималната работна заплата ще влезе в сила от 1 април.

 

По време на заседанието на Бюджетната комисия в Народното събрание стана ясно, че увеличението няма да важи със задна дата. Минималната работна заплата ще стане 710 лева. Припомняме, че към днешна дата тя е 650 лева.


Зам.-министърът на финансите Росица Велкова обясни в отговор на въпрос на Красимир Вълчев от ГЕРБ, че повишението ще бъде включено в разчетите на държавния бюджет от началото на второто тримесечие.

 

Що се отнася до възнагражденията на учителите, които зависят от стандартите за издръжка, съществува теоретична възможност за увеличение със задна дата (от 1 януари).

По всяка вероятност обаче и повишението на учителските заплати ще е само за деветте месеца – от април до декември. То ще е с по-малък процент в сравнение с ръста през предходните години.

 

През уикенда министърът на финансите Асен Василев потвърди, че тази година не се предвижда увеличение на заплатите на служителите в министерствата през общото перо за издръжка. От думите му стана ясно, че теоретична възможност възнагражденията да растат ще има само от икономии заради съкратени кадри.

 

Припомняме, че още преди Нова година той обяви, че правителството възнамерява да освободи около 30 000 чиновници, започвайки със служителите в пенсионна възраст. Съкращенията вече са започнали като на този етап са освободени около 1500 души, а Министерският съвет е гласувал 30 млн. лв. за компенсации, посочи Василев.

 

Изключение от политиката на задържане на доходите в бюджетната сфера ще има само в сектори с договорени ръстове като образованието и отделни позиции, които са обвързани с размера на средната заплата.

Във вторник бюджетната комисия в парламента прие на първо четене законопроект, с който се уреждат бюджетни въпроси до приемането на държавния бюджет за 2022 г.

Министерството на финансите обеща, че ще внесе проектобюджета в Народното събрание до 31 януари. Очакванията са той да бъде приет до края на февруари.

От думите на финансовия министър стана ясно, че проектът ще бъде преходен документ, в който не се предвиждат значими нови политики.

Такива ще бъдат заложени в бъдещата актуализация на бюджета в средата на годината, когато четворната коалиция трябва да е готова с предложения за реформи в ключови сектори, пише blitz.bg.

Сподели
За автора
Iva Nikolova

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*