• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Ето какво трябва да знаете преди ваксинацията срещу Ковид-19!

Февр. 24
23:06 2021
A+ A-
4428 прегледа

Вижте основните ключови стъпки и информация преди ваксинацията срещу коронавирус.

Стъпка №1: Как да запазим час за ваксина?

Вариантите са няколко:

През личния лекар - здравноосигурените лица могат да се обадят на личния си лекар, който е задължен да им осигури ваксина и да им даде ден и час, в който трябва да се явят.

През РЗИ - здравноНЕосигурените лица не могат да запазят дата и час през личния си лекар. Ваксина обаче няма да им бъде отказана, ако звъннат в Регионалната здравна инспекция, отговаряща за техния град.

Чакане на опашки при определените пунктове - този вариант е и най-малко удобен, и най-малко препоръчителен, но въпреки това хората, които отидат на определените за ваксинация пунктове, могат да получат ваксина или дата и час за такава.

През онлайн регистъра - тази възможност е все още предстояща. Очаква се до края на месеца да бъде готов електронният регистър, в който всеки ще може да даде своята заявка за имунизация. 

Стъпка №2: Нужни ли са предварителни изследвания?

Тази стъпка не е задължителна, но е препоръчителна за пациентите с хронични заболявания. Те трябва да се обърнат към лекуващия ги специалист и личния им лекар, за да обсъдят с тях на кои показатели да направят изследвания и след това да преценят как да действат спрямо резултатите, предава БНТ. 

Ако сте бременна или планирате бебе

Според Експертния съвет по Акушерство и гинекология бременните жени не трябва да бъдат ваксинирани. Дамите, които планират да имат дете, също не трябва да се ваксинират срещу коронавирусна инфекция поне 6 месеца преди да забременеят.

Ако вече сте проявявали алергични реакции след поставяне на ваксина

Това би дало основание да се смята, че и ваксината против COVID-19 би довела до нежелана реакция. Всички притеснения относно алергии трябва да бъдат споделени с личния лекар преди да се вземе информирано решение за ваксината.

Ако вече сте се срещали с вируса

Възможно е вече да имате антитела срещу COVID-19, дори без да сте разбрали, че сте прекарали заразата. Това най-добре може да покаже тестът за антитела. Преди ваксина не е задължително да се прави такъв, освен това цената за него се поема изцяло от пациента (в различните лаборатории варира между 20 и 30 лв.)

Д-р Георги Миндов, председателят на столичното сдружение на личните лекари, съветва хората, които смятат, че са прекарали вируса, да си направят тест за антитела.

Ако нямат антитела - специалистите съветват пациентът да вземе информирано решение дали да си постави ваксина.

Ако имат антитела - няма точно указание, което да казва в кои случаи и при какво количество антитела е добре да се изчака с ваксинацията.Източник: https:mreja.bg
Сподели
За автора
Павел Божанов

Модератор на мрежа.бг

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*