• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Експерт с разкритие за пенсиите на пенсионерите без стаж (Ето колко ще получат те)

[Oct] 21
00:00 2020
A+ A-
3567 прегледа


Експертът Минчо Коралски разкри по колко ще получават пенсионерите, които не са били активни в пенсионното осигуряване

 Минчо Коралски посочи несправедливостите на пенсионната система у нас. Експертът, който е изпълнителен директор на Агенцията за хората с увреждания и бивш министър на труда и социалната политика, заяви в ефира на БНР, че пенсионната система е стабилна. Той заяви, че това няма да се промени, докато правото на пенсия е гарантирано от конституцията.

Експертът коментира и втория стълб на пенсионния модел. Той заяви, че никъде по света няма практика със закон да се задължат хората да внасят парите си в частни пенсионни дружества.

Коралски добави, че при капиталовите пенсионни фондове у нас няма гаранции за постигане на положителни резултати от внесените средства, за разлика от други страни, при които има гарантирана доходност. Той допълни, че у нас има отрицателна доходност от 1% при 16 милиарда лева в пенсионните фондове, което води до 160 милиона чиста загуба на парите, внесени в тези фондове.

Същевременно печалбата от инвестиционните такси от порядъка на 37%  печалба, не се изплаща, когато човек пожелае.

Според експерта, положителното е, че 300 лева ще получат малко повече от 1 милион пенсионери.

Той добави, че съществен недостатък е, че тези 300 лева ще ги получат както хора с активен принос в осигурителната система, така и пенсионери, които не са били активни в процеса на формиране на пенсионната система.

Сподели
За автора
Павел Божанов

Модератор на мрежа.бг

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*