• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Еднократна помощ от 375 лева: На кои семейства ще бъде отпусната?

Май 04
18:13 2020
A+ A-
8487 прегледа

Семействата с деца ще могат да се възползват от еднократна помощ, ако отговарят на някои критерии

Еднократна помощ в размер на 375 лева ще бъде отпусната с цел намаляване на негативните последици от извънредното положение върху семействата с деца.

Достъп до нея ще имат само семействата, които отговарят на определени критерии.

Целевата финансова подкрепа е предназначена за родители на ученици до 7 клас, навършили 14 години, както и за семейства, в които единият или двамата родители са останали без работа, но нямат право да получават обезщетение за безработица.

Кандидатстването по новите критерии започва от утре - 5 май.

Семейства с деца, в които към момента на заявяване на помощта, двамата или единият от родителите нямат право да ползват платен отпуск и са ползвали минимум 20 работни дни неплатен отпуск поради невъзможност да работят от вкъщи, ще са с предимство.Това важи и за самотните родители.

Задължително е семействата да не са получавали помощ на същото основание през 2020 година. Те трябва да нямат и доходи от втори трудов договор, наем, рента, аренда и др.

Друго условие е родителите да не са включени в схемата за компенсации за запазване на работните места, известна като 60/40, а доходът на член от семейството да е до 610 лв.

Двамата родители или самотният родител трябва да се осигурявали по реда на Кодекса за социално осигуряване в последните 6 месеца. Това не важи за безработните родители, които нямат право на обезщетение за безработица.

Семейства, в които единият родител е в неплатен отпуск, а другият не получава обезщетения за безработица, временна нетрудоспособност или за отглеждане на дете между 1 и 2 години, както и пенсия (изключение прави социална пенсия за инвалидност), са с предимство.

Има изискване и за децата в семейството. Те трябва да са посещавали детска ясла, детска градина или училище преди 13 март 2020 г. Доброволни приемни семейства и семейства на близки и роднини, при които е настанено дете по реда на Закона за закрила на детето, също могат да се възползват от помощта, ако отговарят на критериите за получаването й, пише news.bg.

Сподели
За автора
Павел Божанов

Модератор на мрежа.бг

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*