• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Доц. Кунчев: През август COVID се завръща!

Юли 21
14:00 2021
A+ A-
4428 прегледа

Няма опасност за жителите на Бургас заради чуждия кораб със заразени, пристигнал на пристанището в града. Моряците не са общували с хора в града. Това заяви пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Трендът на заразени у нас се повишава, но юли ще го изкараме спокойно. След това се очаква ръст", разкри доц. Кунчев.

"Новите варианти дават предимства – индийският или Делта се разпространява по-бързо. Имунизираните са предпазени от тежко протичане и смъртен изход. В Кипър обаче най-засегнати сега са децата от 8 до 11 години", каза още той.

Доц. Кунчев призова да има стимули за ваксинация, но на първо място трябва да бъде самосъзнанието. Главният държавен инспектор обясни още, че здравните работници и работещите в социални заведения трябва да попаднат в групите за задължителна ваксинация.

"В момента няма по-важно от това да има масова имунизация", категоричен бе доц. Ангел Кунчев.

"Ще се откажем от част от поръчаните ваксини и те ще се дадат на общия европейски фонд за по-бедни държави", коментира експертът. 

100 милиона лева са предвидени за страните членки за безплатни PCR и бързи тестове с цел улесняване на движението. България кандидатства по този проект. Към момента, този механизъм на разпределение е изцяло в ръцете на ЕК, но ще осигурим тестове веднага след отпускане на средствата, обясни главният здравен инспектор.Източник: https:novini.bg
Сподели
За автора
Павел Божанов

Модератор на мрежа.бг

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*