• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Доц. Хинков алармира за задаващ се нов ад

Ноември 16
11:20 2021
A+ A-
4059 прегледа

Най-големият проблем на тази епидемия е била смъртността

Доц. Христо Хинков от Националния център по обществено здраве и анализи алармира за задаващ се нов ад.

 

Той посочи, че се наблюдава тенденция на плато и постепенен спад на броя на заразените в страната.

От думите му става ясно, че случващото се е в рамките на естествения ход на епидемията.


„Може би ще си отдъхнем и болниците също, но от друга страна трябва да сме готови и за още една вълна през зимата – през февруари, както беше миналата година. Вирусът има една естествена крива и той има с какво да се храни”, категоричен е специалистът.


Доц. Христо Хинков подчерта, че никой не може да каже със сигурност колко са реално хората, преболедували и срещнали се с вируса, но не са имали симптоми.

„Хората без ваксини са по-слабо защитени, това е очевидно. Би трябвало колкото е възможно да не посещават заведения и места, където се събират много хора. Да си стоят вкъщи, особено възрастните”, заяви доц. Хинков.


Според него мерките трябва да се запазят такива, каквито са били до момента.

„Локдаунът не решава проблема с епидемията. Вирусът само се потиска с него. Единствено ваксинацията може да го реши”, смята специалистът.

Той посочи, че около изборите се е наблюдавало „изключително грозно явление”.

„Това, че тази епидемия беше използвана за политически цели. Имаше директни призиви да не се ваксинират хората, което е изключително грозно”, изрази възмущението си специалистът.


Доц. Хинков е на мнение, че данните дават възможност за разхлабване на мерките.

„Не би трябвало да се очакват някакви драстични мерки. Информацията наистина показва, че излизаме от тази вълна. Болниците не са толкова натоварени. Трябва обаче задължително лечебните заведения да се оборудват с кислород”, заяви той.

Специалистът обясни, че най-големият проблем на тази епидемия е била смъртността. Факт е обаче, че тя не е от коронавирус, а от други заболявания, които поради една или друга причина не са получили навременно лечение.

„Във всеки случай поне 1/3 от общата смъртност се дължи на това. Предишните вълни са най-страшни. Проблемът е в липсата на достъп до медицинска помощ за хронично болни”, заключи доц. Хинков, пише blitz.bg.

Сподели
За автора
Iva Nikolova

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*