• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Добри новини за пенсионерите! Вдигат минималната пенсия и социалната пенсия за старост

Ноември 18
16:13 2021
A+ A-
3936 прегледа
За прилагане на справедлив подход при актуализиране доходите на всички пенсионери, се предлага размерът на социалната пенсия за старост да бъде повишен от 148,71 лв. на 170 лв. месечно, считано от 25 декември 2021 г.

Това е заложено в проект на постановление на Министерския съвет за определяне на нов размер на социалната пенсия за старост, публикуван за обществено обсъждане.

Промяната ще доведе до увеличаване на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност, тъй като по закон техният размер се определя в зависимост от социалната пенсия за старост.

Това са пенсиите за военна и гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия. Ще се повишат и нормативно установените добавки към пенсиите, които се определят в процент от социалната пенсия за старост.

Необходимите средства за увеличението, възлизащи на около 682,4 хил. лв. за периода 25 декември - 31 декември 2021 г., са планирани и заложени в бюджета на фонд "Пенсии, несвързани с трудова дейност", утвърден със Закона за изменение и допълнение на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г.

С промените от септември в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г., бяха приети изменения в Кодекса за социално осигуряване (КСО), съгласно които от 25 декември 2021 г. ще се увеличи тежестта на една година осигурителен стаж във формулата за определяне на размера на пенсиите от 1,2 на 1,35 на сто за всяка година осигурителен стаж без превръщане и всички пенсии за трудова дейност ще бъдат преизчислени с по-високата тежест на осигурителния стаж.

Също така, на основание промените в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г. минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст от 25 декември 2021 г. се повишава от 300 лв. на 370 лв.

Размерът на социалната пенсия за старост обаче, който служи като база за определяне на останалите пенсии, несвързани с трудова дейност, както и на някои добавки към пенсиите, се определя от Министерския съвет (МС), пише Блиц.
Сподели
За автора
Lisa Stoilova

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*