• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Броят сгазени от коли костенурки и змии в Кресненското дефиле

[Oct] 28
15:23 2019
A+ A-
3936 прегледа

Наблюдение на популацията на два вида костенурки и два вида змии по протежението на Кресненското дефиле, което ще струва 240 000 лв., предвижда обществена поръчка, обявена от пътната агенция.

Финансирането е от програма “Транспорт”.

Ще се изследват шипобедрена костенурка, шепоопашата костенурка, ивичест и леопардов смок. Задачата за тези 240 000 лв. е поне един път в седмицата в пролетен, летен и есенен сезон да се отчитат и маркират всички установени животински индивиди в района, като се

посочват и тези,

които са станали

жертвите

на трафика

Допълнителни контролни отчитания ще бъдат един път за всеки сезон в годината за 5 дни.

За всяка жертва на трафика се регистрира вид на животното, онтогенетичен статус, ако е възможно, GPS координати, отстояние от банкета, посока на придвижване на животното. Трябва да се представи и анализ на смъртността и въздействието на трафика.

Изискванията и на Брюксел по подадения формуляр за финансиране с европари на магистралата през дефилето е да се отчетат въздействията на строителството и на пътя върху земноводни, влечуги, свързани с прясна вода/зависими видове, които са концентрирани в дъното на Кресненското дефиле.

Иска се да се посочи и въздействието върху прилепите от вида дългоухи (Бехщайнови) нощници. Това съобщиха от Министерството на транспорта на запитване на “24 часа”. Оттам припомнят, че управляващият орган е подал на 9 август формуляр за кандидатстване за финансиране за лот 3.2 на “Струма”, т.нар. апликационна форма.

На 15 октомври е изпратено писмо от генерална дирекция “Регионална политика” на ЕК

за уточняване

на елементи

по формуляра

Основните коментари и исканата допълнителна информация са за съответствия с изискванията на директивите за птиците и местообитанията.

Към настоящия момент българските власти анализират и отразяват получените коментари на ЕК, се казва в отговора. От него става ясно, че няма отказ от Брюксел за финансиране на пътя през Кресненското дефиле, а се искат уточнения.

От ведомството на Росен Желязков уточняват, че стандартната процедура е бенефициентите да изготвят формуляр за кандидатстване по проекта.

След подаването му ЕК се произнася с решение в срок до 3 месеца, комисията има право в процеса на оценка да го върне за уточняване на отделни елементи.

Връщането на апликационната форма от ЕК по големите проекти е

често срещана

практика, за да

се изяснят

конкретни

бележки и

коментари

по документа с цел ефективното и ефикасно изразходване на средствата от еврофондовете.

Срокът за отразяването на всички бележки е 3 месеца от датата на получаването му от българските власти. След това формулярът се изпраща до ЕК, докато се получи финално решение за одобрение или отхвърляне на подаденото заявление за финансиране.Източник: https:www.24chasa.bg
Сподели
За автора
Administrator

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*