• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Бойко Борисов съобщи грандиозна финансова новина

Юли 19
14:45 2020
A+ A-
8364 прегледа

Според него е нормално този, който дава парите, да иска да знае къде се харчат и как

Премиерът Бойко Борисов съобщи грандиозна финансова новина.

 

"Имаме план за възстановяване на ЕК от май 2020 година. Всички цифри са различни. Имаме след това и на Шарл Мишел предложенията от 10 юли. Искам да благодаря на Томислав Дончев и всички, които са гледали и пресмятали всяка една цифра", каза премиерът Бойко Борисов от Брюксел.

 

"Вярвайте ми, това са 27 колеги, всеки прави предложение и се бори за повече пари, а всъщност парите от бюджета са по-малко", добави Борисов.

"Ние още всъщност не сме стигнали до реалните цифри. Говорили сме само за рамката", каза премиерът.

 

"Основната тема досега е върховенството на закона и кой какво разбира под този термин. Словенският колега примерно се притеснява, защото е бил вкарван в затвора, а после е спечелил изборите и сега отново е премиер”, каза той.

 

По думите му други държави членки имат притеснения относно Истанбулска конвенция, гей бракове и различни общества.

„Аз помолих колегите да не коментираме страховете, а да приемем върховенството на закона", каза Борисов.

 

По думите му е важно всички да останат единни. Това, което се предлага и е позиция на България и е от нощес, е следното: "Намаляване на грантовете с 50 милиарда, за сметка на увеличаване на заемите с 50 милиарда. Новото съотношение е 450 млрд. евро грантове и 300 заеми, като съотношението е 60:40 вместо 66:33. Това все пак е само предложение, което ние тепърва ще обсъждаме".

 

"Има доста механизми, които не се знае как ще се финансират, за да се постигнат поставените цели", каза той и добави, че България е една от най-спестовните държави. 

"Рюте дойде и ми каза: "България е от най-финансово стабилните държави. "Ние сме от първите две и все още не сме си позволили да теглим заеми", каза Борисов.

 

Според него е нормално този, който дава парите, да иска да знае къде се харчат и как. "Денонощно работим, защото една цифричка дори да не се забележи и да не се отреагира, влиза в протоколите и след това става голям проблем. Двете ни основни пера са стопанска политика и кохезионна политика. Тук има един израз - т. нар бонбонки, ако остане нещо от бюджета, да се даде на някоя от държавите, които имат проблеми.  Ние сме кандидатствали за 30 млн. заедно с колегите от Словения, Белгия и Кипър. Протоколирано е и съм го входирал на съвета. Обяснил съм защо са ни важни тези пари", каза той.

 

Ако се запази това, което сме договорили с Шарл Мишел, мисля че за нас решенията ще са приемливи. Няма да има нито една държава, която да е доволна, по простата причина, че парите са по-малко", заяви Борисов. Източник: https:blitz.bg
Сподели
За автора
Павел Божанов

Модератор на мрежа.бг

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*