• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Бивш конституционен съдия прогнозира голяма мъка на изборите

Юни 01
10:48 2021
A+ A-
3075 прегледа

Според него парламентите винаги променят изборния закон, за да го направят удобен за себе си

Бившият конституционен съдия Румен Ненков коментира пред bTV, че КС е пред трудна дилема по казуса с Изборния кодекс.

 

„Парламентите винаги променят изборния закон, за да го направят удобен за себе си“, категоричен бе той. 


Сегашните промени са с пълното съзнание, че са пред нови избори. За машинния вот той вижда няколко големи проблема. КС трябва да бъде снизходителен към новата ЦИК. Ненков 12 години е свързан с изборната комисия и почти никога, не са избирани хора, които той лично одобрява. 
Той пита защо е задължително да се гласува с машини в големите секции и само с хартия в малки – това е дискриминация.

„Само с призиви не може да има висока избирателна активност. С тези промени ще се откажат избирателите. Над 70% гласуват с хартия. Ако се докаже дискриминация, това е нарушение. В съдилищата въведохме компютри и беше трудно“, обясни той.

„Създава се впечатление, че резултатът се определя единствено от машината. Трябва да има засичане между единия вид данни и другия вид данни. 

КС може да се произнесе след изборите и това може да доведе до спорове и обжалване на изборните резултати. Промените не трябва да улесняват изборната администрация, а избирателя. Досега сме имали много години честни избори.

Не знам как може да се манипулират машините, но са машини. След като може да се влезе в архив на Пентагона, вероятно може да се манипулират и машините за вота, отсече Румен Ненков. Източник: https:blitz.bg
Сподели
За автора
Павел Божанов

Модератор на мрежа.бг

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*