• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Без тротинетки по тротоарите, ограничават скоростта им до 25 километра в час

Януари 23
15:34 2020
A+ A-
1599 прегледа

Тротинетките вече няма да могат да се движат по тротоарите, а максималната допустима скорост е 25 километра в час. Тези решиха депутатите днес, които приеха на първо четене промените в Закона за автомобилните превози.

Тротинетките трябва да се движат по изградената велосипедна инфраструктура, а при липса на такава - възможно най-близо до дясната граница на платното за движение. Водачите няма да могат да се движат с тротинетки по улици I клас и пътища, на които максимално разрешената скорост е над 50 километра в час, както и по улици II клас без изградена велосипедна инфраструктура.

Тротинетките не могат да се движат и в зони, обозначени с пътен знак В9 - Забранено е влизането на велосипеди, да се движи по улици, обозначени с пътен знак Г13 - "Пътна лента или платно за движение само на превозни средства от редовните линии", това предвиждат промените в Закона за движението по пътищата, касаеща регламентиране на правилата за движението по пътищата с индивидуални електрически превозни средства.

Тротинетките трябва да бъдат с бяла или жълта различима светлина отпред и устроиство за излъчване на червена светлина отзад. Според помените в закона, водачите им трябва да ползват в тъмните часове на денонощието и/или при намалена видимост светлоотразителни елементи върху видимата част на облеклото, позволяващи да бъде лесно забелязан, както и да бъдат с включени светлини.

Водачът трябва да се увери, че управляваното от него индивидуално електрическо превозно средство има изправна спирачна система, както и да ползва каска. Законът забранява на тротитентите да се вози повече от един човек.

Водачът не трябва да се движи успоредно до друго индивидуално електрическо превозно средство или двуколесно пътно превозно средство, да управлява превозното средство без да държи кормилото с ръка, да се движи в непосредствена близост до друго пътно превозно средство или да се държи за него, да превозва, тегли или тласка предмети, които пречат на управлението на превозното средство или създават опасност за другите участници в движението, да използва мобилен телефон при управлението на индивидуално електрическо превозно средство.

Минималната възраст на водача за управление на ундивидуално електрическо превозно средство е 16 г. - по велосипедна инфраструктура, улици от 2-ри до 4-ти клас и пътища с максимално разрешена скорост до 50 километра в час и 14 г. - само по велосипедни алей.

Създава се и на единен публичен таксиметров регистър, чрез които да се намали административната тежест на лицата, извършващи таксиметровите превози и ограничаване на фиктивното регистриране на фирми за превоз на пътници и товари. Създаването на единен публичен таксиметров регистър ще обедини публичния регистър, воден от Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" за издадените удостоверения, и регистрите на общинските администрации - за издадените от тях разрешения.

Промените предвиждат още регламентирането на превозите с атракционна цел, както и на тези на повредени превозни средства или т.нар. "Пътна помощ".

Отменят се задължителните обезопасителни колани в автобусите с маршрут до 30 километра, с изключение на специализираните превози за ученици. Промените в закона предвиждат изискването за оборудване с обезопасителни колани да не се прилага за моторни превозни средства от категори М2 и М3, клас А и клас I, както и от категории М2 и М3, клас В и клас II, с които се извършва специализиран превоз и превоз на пътници по редовни автобусни линии, когато превозът е с еднопосочна дължина на маршрута до 30 км, с изключение на специализираните превози на деца или ученици.Източник: https:www.24chasa.bg
Сподели
За автора
Administrator

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*