• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

Българските морски пристанища разполагат с нова по-добра система за сигурност и безопасност

Юни 21
16:59 2019
A+ A-
9717 прегледа

Българските морски пристанища вече разполагат с нова, по-добра система за сигурност и безопасност. Технологията бе представена в Бургас от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, съобщиха от министерството. Представянето е направено по време на отчитане на резултатите по проекта "Проектиране и изграждане на технически системи за превенция на риска и повишаване на сигурността на територията на морските пристанища /RPSSP/".

Новата техника е част от по-голяма система, която вече бе анонсирана преди няколко месеца от Центъра за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рисковите стоки и товари към ГДБОП. А по думите на министър Желязков придобивката ще повиши нивото на сигурност и безопасност, както на България, така и на Европейски съюз. Тя е предпоставка за увеличаване събираемостта на приходите и повишаване на капацитета за превенция, и предотвратяване на възможните рискове.

От голямо значение за ефективността на внедрената технология е осъществената оперативна съвместимост и защитена връзка със системите на МВР и ГДБОП. Предвижда се да бъде направена необходимата свързаност и с други служби, като НАП и Агенция Митници, смята още Желязков. Според него това ще доведе до разширяване на възможностите и постигане на интеграция, така че отделните системи да не работят сами за себе си, а да обслужват всички държавни структури.

Стойността на проекта е 7 231 917 лева, като финансирането е осигурено от Европейския фонд за регионално развитие, чрез Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура". Системата вече функционира на пристанищните терминали Варна-Изток, Варна-Запад и Бургас-Изток 1. Изградени са два командни и контролни оперативни центъра, което позволява непрекъсната защита на критичната инфраструктура.Източник: https:www.24chasa.bg
Сподели
За автора
Administrator

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*