• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

България настръхна след тази новина

Май 04
15:13 2022
A+ A-
4920 прегледа

Броят им напоследък се е завишил

Тази новина изненада доста неприятно обществото.

 

Оказва се, че през последните години случаите на торнадо в България са се завишили доста сериозно.

 

Само за последното столетие страната ни е била застигната от около 70-80 торнада. Споменава се, че през миналата година са били регистрирани три-четири такива явления. Климатологът Симеон Матев също потвърди, че в последните години торнадата на територията на страната ни зачестяват. Той дори не изключва вероятността в Европа да се появят сериозни бури, които да нанесат много тежки разрушения.

 

Специалистът посочва, че торнадата в Щатите не са невиждано явление, но пък за сметка на това те ще стават още по-силни и тежки.

Матев прогнозира, че заформящият се пореден вихър ще донесе сняг в северната част на САЩ и гръмотевични бури, придружени от торнада в южните. Именно там географските ширини предразполагат тяхното възникване.

 

При все, че напоследък торнадата зад Океана са намалели като брой за сметка на това те са станали по-разрушителни.

Периодът, в който торнадата вилнеят в Щатите е между март и октомври. Матев обаче припомня, че е имало опустошителен ураган и през декември. Всичко това е в резултат на климатичните промени, обобщава той.

 

В заключение посочва, че за образуването на торнадо освен топъл и влажен въздух е нужен и студен въздух, който идва от прериите в Канада.

Източник: retro.bg

 

Сподели
За автора
Iva Nikolova

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*