• Този уебсайт използва бисквитки, за да осигури по-добро потребителско преживяване. Използвайки нашите услуги Вие се съгласявате с това.
Всички
Новини

„Асарел” е от най-зрелите сред минните компании в България

Август 19
14:15 2019
A+ A-
34 прегледа

Дълголетието на добива и дългосрочното планиране отличават компанията

Ако опишем Асарел с човешки черти, то компанията е солиден мъж в зряла възраст. Той държи да анализира внимателно всяка ситуация и пристъпва към действие само когато е сигурен за последствията от него и за безопасността на семейството си и околните. Дългосрочното планиране е едно от уменията и постиженията, с които най-много се гордее за своите 55 години. Хората като Асарел, с опит и мисъл за тези след себе си, обмислят стъпките напред и гледат отвъд хоризонта.

Дълголетието на добива е първото, което отличава „Асарел“ от останалите в индустрията. Компанията съществува от 1964 година. Докато по време на прехода се закриват много рудници и обогатителни фабрики, управлението на „Асарел-Медет“ преминава в ръцете на работническо-мениджърски колектив. Компанията се развива успешно, преминавайки през трудния за България период след 1989 година.

Друго, с което е уникална, е, че само още една минна компания в света преработва ефективно руди с толкова ниско съдържание и толкова малко метал в тон руда. Умението за ефективен добив е доведено до нива, с които „Асарел“ може да бъде пример за други компании.

Дългосрочното планиране на компанията е в основата на решенията й за развитие и инвестиции. „Асарел“ има програми за устойчиво развитие още от 90-те години. През годините направленията остават същите и продължават да дефинират посоката и целите на развитие.

Философията на „Асарел“ е да предвиди темпове на развитие, при които запасите руда се добиват така, че минното производство да бъде ефективно, и едновременно с това максимално дълго време да оперира в региона.

Като компания „Асарел“ е силно свързана с Панагюрище. За доскорошния дългогодишен лидер на компанията - професор Лъчезар Цоцорков, разбирането за стабилността и благосъстоянието на родния край стои в основата и на визията му за развитие на „Асарел“. Така към програмата за дългосрочно устойчиво развитие на мината се включва и развитието на един модерен град, който не отстъпва на областните центрове. Тази визия довежда до инициирането на проекти отвъд даренията и подкрепата по конкретни поводи или възникнали проблеми.

Палитрата на инвестициите е необичайно богата:

- Ключов принос в създаването на най-голямата многопрофилна болница извън столицата и големите градове

- Многофункционална спортна зала

- Зала трезор на Панагюрското златно съкровище

- Иницииране и развитие на дуалното обучение в града съвместно с други компании и местната власт

- Подкрепа на инфраструктурни проекти и инициативи в спорта, културата и образованието

Това е мащабът на „Асарел“. Размахът на развитие, което компанията управлява, представен в цифри, за последните 20 години е над 1,2 млрд. лева инвестиции. Това променя облика на града и региона. За сравнение бюджетът на Столична община за 2019 година е 1,7 млрд. лева.

Тази година не прави изключение – има значима инвестиция от 150 млн. лева, които „Асарел“ инвестира в модернизация на производството. На фокус е Обогатителната фабрика, която ще се превърне в еталон за модерна и ефективна бизнес единица.

Ако се върнем към описанието на Асарел с човешки черти, той е последователен и следва добре установени вътрешни правила. Убедил се е, че успехът, който е постигнал дотук, в крайна сметка е резултат от тази последователност. Едновременно с това е достатъчно уверен да действа с размах. Ангажиран е освен с управлението на мината и с развитието на още минни проекти – в България и по света. Добри стопани като Асарел влагат капитали и правят общностите състоятелни.

КОМПАНИЯТА

- Първата българска компания за открит добив и обогатяване на медни руди.

- 1600 души са заетите в „Асарел-Медет“ и дъщерните дружества

- 50% от медта в България идва от „Асарел“

- Според класацията ТОП 100 на вестник „Капитал“ „Асарел – Медет“ се нарежда на 61-о място по приходи и е единствената компания от община Панагюрище.

- Компанията се намира в Топ 20 на три ранглисти – по рентабилност, размер на активите и най-малко задължения.

Димитър Цоцорков, председател на Надзорния съвет на „Асарел-Медет“ и изпълнителен директор на „Асарел-Инвестмънт“

- От 18 години е в групата „Асарел“. Започва като експерт по продажби и хеджиране, след което става ръководител на отдел и директор „Корпоративно развитие”.

- Има бакалавърски степени по икономика и финанси и по компютърни науки от американския университет “Ричмънд” в Лондон. Магистър е по информационен мениджмънт и финанси от университета “Уестминстър” в Лондон.

- Акцент за него е развитието на нови минни проекти, както и нови бизнес модели. Той вярва в силата на образованието и чрез компанията инвестира в това.

Инж. Делчо Николов, изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на „Асарел-Медет“

- От 40 години е в „Асарел-Медет“

- Преди да заеме поста на изпълнителен директор, той носи основната отговорност за производството в компанията, след което е и генерален директор.

- Завършил е минно инженерство в Минно-геоложкия университет.

- Обича работата си в мината и оглежда всеки детайл. За него няма тайни в нито един етап от производството. Обмисля внимателно проектите, предложенията, възникналите теми и запазва взаимоотношенията с хората.Източник: https:www.24chasa.bg
Сподели
За автора
Administrator

Свързани публикации
Коментари
Подреди по
 Добави коментар 
Име*
Съобщение*
Капча*